A kutya tenyésztéséhez kapcsolódó magyarázatok

3 - A színek öröklődése

(Az alábbi anyag angol nyelvű eredetije a http://abnormality.purpleflowers.net/genetics/ címen található, a magyar nyelvű fordítás és közreadás a szerző, Jess Chappell hozzájárulásával történt.)


A SZÍNEK ÖRÖKLŐDÉSE VI.

 

A májbarna: A B sorozat

 

A MÁJBARNA GÉN

 

 

A májbarna gén a B locuson található. Recesszív, tehát b májbarna színt kódol, B pedig nem májbarnát, és ahhoz, hogy egy kutya májbarna legyen, bb genotípusúnak kell lennie. Ebből következik, hogy fekete szülőktől is születhet májbarna kölyök, ha mindketten hordozzák a májbarna gént (vagyis, ha mindkét szülő Bb, akkor legalább minden negyedik kölyök várhatóan májbarna lesz, azaz bb).

 

A különböző pigment-színekhez tartozó genotípusok a következők:

 

BBdd vagy Bbdd - kék (nem májbarna, hígított)

BBDd vagy BBDD - fekete (nem májbarna, hígítatlan)

bbdd - Izabella (májbarna, hígított)

bbDd vagy bbDD - májbarna (májbarna, hígítatlan)

 

A májbarna gén csak az eumelaninra (fekete pigmentre) hat. Hatására a szőrzetben található összes fekete májbarnává válik, amennyiben a kutyának bb génpár áll a B locusán. Ez vonatkozik a nyeregjegyekre, az árnyalatokra, a merle színre, mindenre. Genetikailag lehetetlen, hogy egy májbarna kutya szőrzetében fekete vagy akár csak szürke színt is találjunk, illetve az, hogy egy fekete vagy kék kutya szőrzetében májbarna szín forduljon elő! Egy májbarna kutya teljes szőrzete a barna árnyalataiból fog állni, esetleges vörös (cserszínű) vagy fehér jegyekkel, a többi meglévő géntől függően.

 

A májbarna gén az orr színét is barnára változtatja, a szemek színét pedig borostyán-sárgára (vagy világos barnára). A májbarna kutyának néha rózsaszínű orra is lehet. Az orr és a szemek színéről szóló további információt és példákat a későbbi fejezetekben kaphatnak majd.

  

Fekete orr (balra) és májbarna orr (jobbra).

  

Barna szemek fekete kutyán (balra) és borostyán-sárga szemek májbarna kutyán (jobbra).

 

Az orr színe alapján lehet a legkönnyebben megkülönböztetni egy májbarna kutyát egy fekete vagy kék kutyától. A kutyák néha úgy születnek, hogy csupán feomelanin (vörös) van a szőrzetükben (például a sable vagy a recesszív vörös egyedeknek), ám ezekben a kutyákban még mindig megtalálható az eumelanin egyik pigment-színe, azaz a fekete, kék, májbarna vagy az Izabella. Minden egyes kutyáról azt is meg lehet mondani, vajon fekete, kék, májbarna vagy Izabella színű-e, akár van a szőrzetében ilyen szín, akár nincs. A pigment-szín ugyanis bizonyosan látható lesz az orruk színén! A fekete, kék, májbarna vagy Izabella pigment kifejezés csak annyit jelent, hogy HA a kutya szőrzete tartalmaz eumelanint, akkor az olyan színű lesz. Ha azonban nincs eumelanin a szőrzetben, akkor az esetek többségében az orrban és a szemekben még mindig megtalálható lesz az eumelanin, a pigment-szín tehát továbbra is meghatározható. A feomelanin (vörös) pigment soha nem érinti az orr vagy a szem színét, csupán a szőrzetét.

  

A fenti angol springer spánielnek nagyon sötét májbarna bundája és sötét borostyán-sárga szeme van. Ha nem látnánk az orrát, sok fényképen szinte feketének is tűnhetne, ami szintén az orrnak az eumelanin pigment-szín azonosításában betöltött fontosságára utal!

 

Habár itt most csak a b és B génekkel foglalkozunk, azt már ténylegesen kimutatták, hogy számos különböző olyan recesszív gén létezik, amelyek májbarna színt okoznak, és valamennyi a B locuson helyezkedik el. Ezekre a génekre gyakorta hivatkoznak megkülönböztető betűjelekkel, például: bc, bd és bs. Számos fajta egynél többet is hordoz ezekből a génekből, leggyakoribbak a bs és bd , a legritkább a bc típus. Az azonban nem valószínű, hogy egy adott fajta által hordozott meghatározott májbarna gén befolyásolná annak színét. A májbarna árnyalatai közti különbségeket valószínűleg egyéb módosító körülmények vagy gének befolyásolják.

 

PÉLDÁK

 

  

Egyszínű májbarna.

 

  

Májbarna, fehér jegyekkel. A német spitz (felső sorban balra) tarka, tiszta fehér jeggyel. Az angol springer spániel (felső sorban jobbra) enyhén-közepesen pettyezett a lábán és a fangján. A két német vizsla (középső sor) tarka mintázaton májbarna deres színezetet mutat. A dalmatának (alsó sor) májbarna foltjai vannak, ami a pettyezettség módosult formája.

 

 

  

Májbarna, hagyományos cserszínű jegyekkel (bbatat). A vérebnek (utolsó sor) kúszó cser mintázata van. Ennek genetikai alapja ismeretlen, de úgy tűnik, kapcsolatban áll mind a cserszínű jegyekkel, mind pedig a nyeregjegyekkel.

 

  

Májbarna árnyalatok. Ezek a kutyák a valóságban valószínűleg sable, szürke vagy ordas-szürke színűek, csak a bundájukban lévő vöröset valamelyik csincsilla gén fehérré változtatta, és ami maradt, az fehér alapon májbarna árnyalat.

  

Májbarna merle (bbMm) egyedek.

 

 

  

Vörös kutyák májbarna pigmenttel. Az összes fenti kutya vagy májbarna sable (bbayay), vagy recesszív vörös, májbarna pigmenttel (bbee)

 

A „VÖRÖS” ÉS A „CSOKOLÁDÉBARNA” KIFEJEZÉSEK

 

A májbarnának néha különböző más neveket adnak. A labradorok esetén ez a szín csokoládébarna néven ismeretes, más fajtáknál pedig egyszerűen csak vörös vagy barna a neve. A májbarna merle kutyákat gyakran hívják vörös merle kutyáknak is. Ne feledjük azonban, hogy ez helytelen kifejezés! Genetikai kifejezésekben a „vörös” annyit jelent, hogy feomelaninról van szó, nem pedig eumelaninról, szóval a „vörös merle” és hasonló kifejezések használatával bánjunk csínján, amíg nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy tudjuk, mit is jelentenek valójában! Olyasmi ugyanis, hogy „vörös merle”, gyakorlatilag nem létezik, mivel a merle gén nem befolyásolja a vörös pigmentet (a feomelanint), csak a feketét, májbarnát, kéket és Izabellát (az eumelanint). Néha a cserszínű és fehér jegyekkel rendelkező májbarna kutyákat „vörös trikolor” névvel is illetik, ami ismét csak félrevezető és helytelen kifejezés.

 

A MÁJBARNA HASONMÁSAI

 

Létezik egy olyan mélyárnyalatú vörös (feomelanin), amely nagyon tud hasonlítani a májbarnához. Ez a szín főleg az ír szetterben és a welsh springer spánielben található meg. Az ilyen kutyákat azonban fekete orr-pigmentjük alapján mégiscsak meg lehet különböztetni a valódi májbarna kutyáktól (elméletileg ugyan egy sötétvörös kutyának is lehetne májbarna pigmentje, ám ez valószínűleg enyhén befolyásolná a benne lévő feomelanint is, és végül is világosabb színe lenne, mint egy feketén pigmentált vörös kutyának).

 

Arra is ügyeljünk, nehogy összetévesszünk egy egyszínű fekete kutyát egy májbarnával! Ez persze butaságnak hangzik, mert hiszen hogyan is lehetne összetéveszteni a feketét a májbarnával? A valóságban ez azonban meglepően könnyű, főleg a hosszúszőrű fajták esetében. Ha egy fekete kutyának hosszú a szőre, akkor a szőr barnás árnyalatúvá válhat, különösen, ha a kutya hosszabb ideig a szabadban tartózkodik. A jelenség neve barnulás, nem genetikai tényezők okozzák, hanem kizárólag környezeti tényezők. Ha fényképen látjuk a kutyákat, a barnulás nagyon megnehezítheti a fekete és májbarna kutyák megkülönböztetését, élőben azonban ez az orr színéről megállapítható.

 

Az utolsó, szürkésbarna szín (seal) bizonyos fényviszonyok mellett szintén barnásnak láttathat egy kutyát. (A kutya árnyékban feketének tűnik, de a napon cserszínű árnyalatot kap, vagy fakulni látszik.) Ez a szín valószínűleg az A locuson kap helyet, az aguti színekkel együtt, de nem tudjuk biztosan. Fekete fedőszőrzet és vöröses aljszőrzet alkotja, amikor tehát az aljszőrzet is látszik, a kutya csaknem májbarnának tűnhet. Egyébként a kutya egyszínű feketének tűnik. A seal nagyon ritka szín, és csak egy maroknyi fajtánál fordul elő, ezért tehát még csak nagyon kevéssé kutatott szakterület.

 

  

A fenti összes vadászkutya, egy welsh springer spániel (felső sorban balra) és két szetter (felső sorban jobbra és alsó sorban balra) mélyvörös színezetet mutat (szinte biztosan recesszív vörösek azaz ee genotípusúak), de egyikük sem májbarna. A pudlinak (alsó sorban jobbra) a szetterekhez nagyon hasonló vöröses szőrzete van, valójában ez a kutya azonban igazi májbarna (bb), és rámutat, mennyire nehéz lehet időnként elválasztani a májbarnát a vöröstől. A májbarna általában unalmasabb és inkább csokoládészerű, mint a vörös, de láthatóan vannak kivételek!

 

  

A csau csau (felső sorban balra) nagyon nagyfokú barnulást mutat. A bunda nagy része barnára fakult. A következő kutya fangján is barnulás jelei látszanak, a nyakán és a hátán pedig barnán fénylik a hosszú szőrzet a napfényben. A fenti utolsó kutya egy bergamói juhászkutya, barnult zsinórvégekkel (a szőrszálak legrégebbi részei a zsinórok végén találhatók, tehát ezek voltak kitéve leghosszabb ideig a napfény hatásának).

  

Ezen a shar pei-en jól látható a seal színezet. A kevésbé vastag bundával rendelkező kutyák közül számoson nem mutat jól a seal szín, mert ők inkább látszanak feketének, mint a vastagabb bundájúak.