A kutya tenyésztéséhez kapcsolódó magyarázatok

3 - A színek öröklődése

(Az alábbi anyag angol nyelvű eredetije a http://abnormality.purpleflowers.net/genetics/ címen található, a magyar nyelvű fordítás és közreadás a szerző, Jess Chappell hozzájárulásával történt.)


A SZÍNEK ÖRÖKLŐDÉSE VII.

 

A hígítás: A D sorozat

 

A HÍGÍTÓ GÉN

 

A hígító gén a D locuson található. Recesszív, tehát a d gén hígít, a D pedig nem hígít, ahhoz pedig, hogy egy kutya hígulást mutasson, dd genotípusúnak kell lennie. A Dd vagy DD genotípusú kutyák pigmentje normális.

 

A hígító gén az eumelaninra (feketére és májbarnára) hat, habár hatására csekély mértékben esetleg a feomelanin (vörös) is kivilágosodhat. Ha egy kutyának két d génje van, akkor elveszti azon képességét, hogy teljes színerejű pigmentet termeljen, ezért aztán az általa termelt pigment fakóbb a normál kutya által termeltnél. Egy, a hígító génnel rendelkező fekete kutya kék lesz, egy, a hígító génnel rendelkező májbarna kutya pedig Izabella színű lesz. Egy kék vagy Izabella színű kutyának bármilyen mintázata lehet, de az összes, a bundájukban lévő fekete vagy májbarna színű terület kékké vagy Izabella színűvé válik. Egy kék kutya számára genetikailag lehetetlen, hogy a szőrzetében fekete szőrszál legyen, illetve, hogy egy Izabella színűnek májbarna szőrszála legyen.

 

Egy kutya színhígításának legárulkodóbb jele az orrának színe. Lehet, hogy az egész bundája sable vagy recesszív vörös, de ha a kutya orra kék, akkor genetikai értelemben az egész kutya is kék!

  

Fekete orr (balra) és kék orr (jobbra).

 

Az Izabella szín azonban ennél egy kissé bonyolultabb. Az alábbi kutyáknak szépen pigmentált májbarna és Izabella színű orruk van, ám mindkét színnél gyakori a nagyon világos, akár rózsaszínű orr is, illetve az is gyakori, hogy az Izabella színű kutyáknak sötétes, csaknem májbarnának tűnő orruk van. Nagyon nehéz tehát megmondani azt, hogy melyik a májbarna, és melyik az Izabella, hacsak nincs májbarna/Izabella szín a szőrzetükben is.

  

Májbarna orr (balra) és Izabella orr (jobbra).

 

A hígító gén a szemszínt is borostyán-sárgára változtatja. A szín valószínűleg fakóbb lesz a májbarna kutyákon látható borostyán-sárga szemszínnél.

 

 

A hígító gén szemszínre és orrszínre gyakorolt hatásáról egy későbbi külön fejezetben szólunk bővebben.

 

A HÍGÍTÓ GÉNT HORDOZÓ FAJTÁK

 

A hígító gén csak bizonyos fajtákban fordul elő. Ezek a fajták a következők:

 

Weimari vizsla

Törpe pincsi

Német pincsi

Dobermann
Agár

Olasz agár

Whippet
Foxhound (amerikai és angol)

Beagle
Borzoi
Lengyel agár

Harrier
Vidravadász kopó (Otterhound)

Plott hound

Podengo portugueso

Thai ridgeback

Border collie

Bearded collie

Kelpie
Finnish lapphund

Mudi
Amerikai staffordshire terrier

Brazil terrier

Staffordshire bull terrier

Rat terrier

Chihuahua
Löwchen
Pomerán törpe spicc

Orosz toy terrier

Shih tzu

Csau csau

Schipperke
Shar pei

Perui meztelen kutya

Xoloitzcuintle
Német dog

Nápolyi masztiff

Újfundlandi

Tibeti masztiff

Cane corso

Kanári-szigeteki fogókutya (Presa canario)

Szlovák vizsla

Chesapeake bay retriever

 

A kék gén még ezeknek a fajtáknak a többségén belül is nagyon ritka. A főbb kivételek a weimari és a szlovák vizsla, mert ez a két fajta csak hígított színváltozatban létezik, máshogy nem! Meglehetősen gyakori még a hígító gén az olasz agárban, a whippetben, a tibeti és a nápolyi masztiffban is.

 

KÉK

 

Ha a fekete kutyák D locusán dd génpár áll, akkor ezek a kutyák kékek lesznek. A „kék” az ezüst-szürkétől egészen a csaknem feketéig terjedhet, és egy fénykép alapján nehéz lehet elkülöníteni a kéket a feketétől. A kutya tényleges vizsgálata alkalmával azonban egyértelműen megállapítható, hogy az orra kék.

 

Ha egy kutya hígító génekkel rendelkezik, akkor a brindle csíkjai, a sable szőrvégei, a maszkok, a merle fekete foltjai, a nyeregjegyek, a fekete-tarka foltjai, és a cserszín-jegyes kutya fekete részei mind kékké válnak. És ebbe a kutya összes fekete része beleértendő. Ha felhígítódnak, akkor a sable szőrvégeit és a merle foltokat esetleg nehéz lehet észrevenni.

 

Az alábbi kutyák valamilyen módon mind kék mintázatot mutatnak.

 

 

 

 

 

 

IZABELLA

 

Ugyanaz a hígító gén, ami a fekete kutyákból kéket csinál, a májbarna kutyákból Izabella színűt csinál, ami tulajdonképpen egyfajta halvány szürkés-barna szín. Mind a hígítás, mind pedig a májbarna szín recesszív és viszonylag ritka, ezért aztán az Izabella is egy ritkán látható szín. Gyakorlatilag azonban ez a weimari vizslák alapszíne, és esetenként előfordul még egy maroknyi egyéb fajta esetében is (a fenti listán található összes olyan fajta, amelyikben megtalálható a májbarna szín, előfordulhat Izabella színben is, de ha mind a májbarna, mind pedig a hígítás ritka a fajtában, így aztán adott fajtájú, Izabella színű kutyát csak alig látni, vagy ilyen esetleg még egyáltalán elő sem fordult!).


Az Izabella színű kutya genotípusa bizonyosan bbdd lesz (azaz homozigóta mind a májbarna színre, mind pedig a hígításra).

 

Az alábbi képeken Izabella színű kutyák láthatók. Mindegyikük egyszínű, kivéve a törpe pincsit (alsó sorban jobbra), amelyik cserszín-jegyes, illetve a nápolyi masztiffot (első sorban balra), amelyik valószínűleg csíkos. A hígított brindle csíkok alapszínhez való hasonlósága azt jelenti, hogy a csíkokat alig lehet látni, ha ugyan lehet.

 

 

 

 

A HÍGÍTOTT HASONMÁSAI

 

Létezik néhány gén, amelyek hatására a kutya akkor is képes szürke színt megjeleníteni, ha valójában nem is kéken pigmentált, hanem feketén. A merle gén például kékes alapszínt kölcsönözhet, és az őszítő gén is szürkévé tehet egy kutyát.


A fekete és a kék megkülönböztetésének legbiztosabb módja ismét csak az orr színének vizsgálata. Ha a kutya kéknek tűnik ugyan, ám az orra fekete, akkor valójában egy, az őszítő gént hordozó fekete kutyával van dolgunk. Ez a gén jelen van a bearded collie, a lengyel alföldi juhászkutya, a bedlington terrier, az óangol juhászkutya, a kerry blue terrier, a dandie dinmont terrier és még néhány egyéb fajta génkészletében. Az őszítő gén a májbarna színt is befolyásolhatja, tehát egy májbarna kutya Izabella színűnek tűnhet.

 

Az alábbi kutyák a valóságban nem kékek. Figyeljük csak meg koromfekete ajkaikat és az orrukat!