A kutya tenyésztéséhez kapcsolódó magyarázatok

3 - A színek öröklődése

(Az alábbi anyag angol nyelvű eredetije a http://abnormality.purpleflowers.net/genetics/ címen található, a magyar nyelvű fordítás és közreadás a szerző, Jess Chappell hozzájárulásával történt.)


A SZÍNEK ÖRÖKLŐDÉSE XII.

 

A progresszív őszülés: A G sorozat

 

AZ ŐSZÍTŐ GÉN

 

Az őszítő gén a G locus-on helyezkedik el. Domináns, tehát a G őszít, a g pedig nem őszít, és ahhoz, hogy a kutya kifejeződésre juttassa, csak egy G génre van szüksége (a genotípusa tehát lehet Gg vagy GG is). Az őszítő gént kifejezésre nem juttató kutya genotípusa gg.

 

Az őszítő gén a hígításhoz hasonlóan az eumelanint (feketét és májbarnát) befolyásolja. A hígító génnel ellentétben azonban nem érinti az orr és a szem színét, progresszív (az őszítő-génes kutya tehát egyszínű feketeként vagy májbarnaként születik, majd az idő múlásával világosodik), nem mindig érinti ugyanolyan mértékben a teljes szőrzetet (változhat a különböző testrészek szürkeségének árnyalata, egyes testrészek pedig esetleg akár feketén is maradhatnak). A hígító génnel rendelkező kutyának is lehet akár őszítő-génje is, de az ritka, hogy a két gén egyszerre legyen jelen ugyanabban a fajtában.

 

Az őszítés nem érinti a feomelanint (vöröset). Néha az őszítő génnel rendelkező fajták előfordulnak a krémszín különféle árnyalataiban is, ami arra utalhatna, hogy a két pigmentfajta világosodása között kapcsolat áll fent. Ilyen kapcsolat azonban nincs. A vörös színt a csincsilla (C) sorozat világosítja ki, egyes fajtákban pedig egyszerűen mind az őszítés, mind pedig a csincsilla génje megtalálható.

 

Érdemes még megemlíteni az őszítés kapcsán, hogy miközben érinti a cserszín-jegyeket (nyeregjegyest, hagyományos cserszín-jegyest), aközben nem érinti viszont a maszkokat! Jó példa erre a kerry blue terrier, ahol a testszőrzet ezüstre változhat, miközben a fangszőrzet egyszínű fekete marad. Nem tudjuk, miért történik ez.

 

Az őszítés szinte kizárólag a hosszúszőrű fajtákban fordul elő. Ez valószínűleg azért van így, mert növekedése közben a szőrszál egyre világosabb lesz, egy rövidszőrű kutyán a szőrszál tehát egyszerűen soha nem lesz elég hosszú ahhoz, hogy őszülni kezdjen még azelőtt, hogy kihullana, és egy új szőrszál kezdene növekedni a helyében. Egyes rövidszőrű kutyák mindazonáltal rendelkezhetnek őszítő génnel, csak annak hatása nem lesz rajtuk látható.

 

Domináns jellege miatt az őszítés gyakran feltűnik a keresztezett fajtákban is (mivel elegendő, ha csak az egyik szülő rendelkezik a génnel).

 

PÉLDÁK AZ ŐSZÍTŐ GÉN HATÁSÁRA

 

 


 

Az őszítő génes kutyáknak esetleg évekre is szükségük lehet ahhoz, hogy feketéről szürkére változzanak. A fenti három cesky terrier jól mutatja, hogyan szürkül egyre jobban a kutya, ahogy korosodik. Az első kutya nagyon fiatal, és még szinte teljesen fekete. A második kutya már kicsit idősebb, sötétszürkés, a harmadik pedig már csaknem teljesen ezüstszínű. Figyeljük meg, hogy a bunda legrövidebb szőrrel benőtt területei (a farok és a fülek) a legsötétebb színűek, a rövidebb szőrzetű test már kissé világosabb, és a bunda leghosszabb szőrrel benőtt területei (a has-, láb- és fangszőrzet) a legvilágosabb színűek.

 


 

A fenti kerry blue terriernek nagyon világos színezetű a testszőrzete, ám a fangja még mindig fekete. Ez ezért van, mert fekete maszkkal is rendelkezik (Em).

 

 


 

Őszítés sorban a yorkshire terrier (figyeljük meg, hogy a cserszín nem érintett!), a bedlington terrier, a dandie dinmont és a lengyel alföldi juhászkutya esetén.