A kutya tenyésztéséhez kapcsolódó magyarázatok

3 - A színek öröklődése

(Az alábbi anyag angol nyelvű eredetije a http://abnormality.purpleflowers.net/genetics/ címen található, a magyar nyelvű fordítás és közreadás a szerző, Jess Chappell hozzájárulásával történt.)


A SZÍNEK ÖRÖKLŐDÉSE XIX.

 

A szem színe

 

A kutyák szemének alapértelmezett színe barna:

 

 

 

Számos gén befolyásolhatja azonban a szem színét.

 

BOROSTYÁNSÁRGA SZEMEK

 

 

 

A borostyán-sárga szemek általában akkor fordulnak elő, ha a szőrzetben található eumelanint a B vagy a D sorozatok recesszív génjei hígítják vagy módosítják. Más szóval, minden májbarna (bb) kutyának borostyán-sárga a szeme, és ugyanígy a kék és az Izabella színű kutyáknak (dd) is. Néha a fekete pigmenttel rendelkező kutyák szeme is lehet ugyan borostyán-sárga, de általában ez a szemszín csak májbarna és hígított egyedekben fordul elő.

 

A borostyán-sárga szemek tényleges színe a világosbarnától (a fekete pigmentű kutyákban néha előforduló világosabb szemszíneket is átfedve) a sárgáig, sárgás-zöldig vagy szürkéig terjed.

 


 

Májbarna agouti/grizzle szibériai husky borostyán-sárga szemekkel.

 


Recesszív vörös (rr) vadkacsavadász retriever. A rózsaszín orra és szemhéja, valamint a borostyán-sárga szeme arra utal, hogy inkább májbarna (bb), mintsem fekete.

 


Kék (dd) sable vagy kúszó cser olasz agár nagyon világos, szürkés, a bundájához illő szemekkel.

 


 

Izabella (dd) szlovák vizsla nagyon világos, szintén a bundájához illő szemekkel.

 

KÉK SZEMEK


 

 

Egy kutyának genetikailag négyféleképpen lehet kék szeme. Ezek közül háromnak köze van a szőrzet pigmentveszteségéhez.

 

A leggyakoribb okot a merle gén mellékhatása szolgáltatja. A merle felhígítja a pigment véletlenszerű területeit, beleértve a szemet és az orrot is. Ez a fajta hígítás kék színt okoz az íriszben (a közhiedelemmel ellentétben a szemük körül pigmenttel nem rendelkező állatoknak nem mindig rózsaszín vagy vörös a szemük, mint az albínó rágcsálóknak, hanem a pigmenthiány vagy a nagyon felhígított pigment gyakorta kék szemet eredményez, ahogy az albínó emberek esetében is). A véletlenszerű pigmentveszteség miatt a merle kutyáknak gyakorta lepkeorruk, és kék, wall vagy split szemük van. A wall szem az, amikor a kutya egyik szeme kék, a másik pedig barna vagy borostyán-sárga. A split szem esetében a szem egy része kék, és a fennmaradó része barna vagy borostyán-sárga. A split szemek színtartománya nagyon változó, van, amelyik többnyire kék, és van, amelyik többnyire barna vagy borostyán-sárga.

 

Minél nagyobb egy merle szőrzetében a hígítás mértéke (azaz, minél több benne a szürke/hígított terület), annál valószínűbb, hogy kék szeme vagy lepkeorra van. Egy erősen merle egyednek (amelyen nagyok a fekete vagy májbarna területek) nem valószínű, hogy akár kék szeme, akár lepkeorra lenne. A dupla (homozigóta) merle egyedeknek nagyon valószínű, hogy kék a szemük, és teljesen vagy csaknem teljesen rózsaszínű az orruk, mert egyszerre van jelen bennük a merle hígítás és a pofa körüli nagymennyiségű fehér jegy (lásd alább).

 


 

Ennek a vörös (májbarna) merle ausztrál juhászkutyának az egyik szeme borostyán-sárga (a bb májbarna pigmentje miatt), a másik pedig kék. Ha alaposabban is megnézzük, a kék szemében is látható egy szeletnyi sárga.

 


 

Ennek a vörös (májbarna) merle border collie-nak meglepő savókék szeme van.

 


 

Ennek a harlekin (módosított merle) német dognak is kék szeme van.

 


 

A fenti border collie sable merle. Nagyon csekély cifraság látszik ugyan csak benne, de a kék szeme elárulja, hogy mégiscsak merle.

 A fenti beauceron viszonylag sok cifraságot mutat, fehér jegyek nélkül. Amint látható, a szeme sötétbarna.

 

A kék szemek előfordulásának második módja az, ha a kutya szeme körül sok a fehér jegy. A szőrzeten található fehér területek azok, ahol a sejtek képtelenek bármiféle pigment termelésére, így ha ezek a területek belenyúlnak a pofába, akkor pigmentveszteség léphet fel a szemekben és az orrban is, amitől az orr rózsaszínű, a szemek pedig kékek lesznek. Ez többnyire csak a nagyfokban fehér, extrém-foltos mintázatot hordozó kutyákban fordul elő, mint amilyenek például a fehér boxerek.

 

A harmadik lehetőség az, amikor a kutyára a C sorozat erősebb génjeinek valamelyike hat. A C sorozat az albínó sorozat. Kutyák esetében nincs bizonyított eset a valódi albinizmus előfordulására, ám van számos olyan közbülső állomás, ami valóban előfordul kutyákban is. A C sorozat egyes génjei csak a szőrzetben található feomelaninra (vörösre) hatnak, és azt krémszínűre vagy fehérre hígítják, viszont az orrot feketén (vagy májbarnán, kéken, vagy Izabella színűn) hagyják, a szemeket pedig barnán (vagy borostyán-sárgán), de létezik legalább egy olyan gén is, amelyik a kutyán található összes pigmentet csaknem fehérre hígítja. Ebben az esetben kerülnek a kutyák a legközelebb az albínó állapothoz, és legalábbis dobermannok esetén ez biztosan előfordul. A „fehér” dobermannok szőrzete nagyon világos (az alapszőrzet nagyon világos Izabella színű, a cserszín jegyek pedig világos krémszínűek), kék a szemük, és teljesen rózsaszín az orruk.

 A fenti husky valószínűleg egyáltalán nem albínó, hanem csupán egy nagyon gyengén pigmentált májbarna egyed. Jó példa viszont arra, hogyan is nézne ki egy albínó: fehér szőrzet, teljesen rózsaszínű orr, rózsaszínű szemhéjak, és kék szemek. A fenti kutyának valójában nem vörös a pupillája (és egy albínó kutya pupillája sem lenne valószínűleg az), csak a kamera vakuja tükröződik vissza a szemében (a kék szemekben az efféle visszatükröződés általában vörös, a barna és borostyán-sárga szemek visszatükröződése pedig többnyire sárga vagy zöld).

 

És végezetül, a kék szemek teljesen külön gén segítségével is örökölhetők, amelyre nincs hatása a szőrzet színének. Ez a gén azonban ritka. Állítólag előfordul a border collie-ban is, de főleg a szibériai huskynál figyelhető meg. A huskynak kék lehet az egyik vagy akár mindkét szeme, függetlenül a szőrzete alapszínétől, a színtartomány pedig a szinte teljesen fehértől az égszínkékig terjedhet. Ez különösen akkor látványos, ha fekete kutyán fordul elő.

 

Az alábbi két huskynak csaknem azonos a szőrzetszíne, de az egyiknek sötétbarna a szeme, a másiké pedig kék:
Amint látható, mindkét kutyának teljesen fekete az orrpigmentje, és fekete a szemük környéke (szemhéjuk) is, tehát a jobboldali kutya kék szemére az egyetlen magyarázat az, hogy azt a kutya a szőrzetszíntől és pigmentáltságtól függetlenül örökölte.

 


 

Wall-szemű husky.