A kutya tenyésztéséhez kapcsolódó magyarázatok

3 - A színek öröklődése

(Az alábbi anyag angol nyelvű eredetije a http://abnormality.purpleflowers.net/genetics/ címen található, a magyar nyelvű fordítás és közreadás a szerző, Jess Chappell hozzájárulásával történt.)


A SZÍNEK ÖRÖKLŐDÉSE XVIII.

 

Az orr színe

 

A kutyák orrának alapértelmezett színe a fekete:

 

 

Az orr színét azonban számos gén módosíthatja.

 

MÁJBARNA

 

A májbarna (bb) és a hígított májbarna (Izabella, dd) kutyák orrszíne a sötétbarnától a rózsaszínig terjed. Genetikailag lehetetlen, hogy egy májbarna kutyának fekete vagy kék orra legyen.

 

Orrszín-tartomány májbarna kutyáknál:

 

 

 

Orrszín-tartomány Izabella kutyáknál:

 

 

KÉK

 

A kék (dd) kutyák orrszíne a világosszürkétől a csaknem feketéig terjed. Genetikailag lehetetlen, hogy egy kék kutyának barna orra legyen. Ne feledjük azonban, hogy néha feltűnhetnek olyan szürke kutyák is, amelyekben nincs meg a kék-hígító gén. Egy látszólag „kék” kutyának tehát esetleg lehet fekete az orra és sötét a szeme, de csak azért, mert a valóságban az nem is igazi hígított kék, hanem őszítő génes fekete kutya. Néha a kék egyedek is nagyon sötétek lehetnek, úgyhogy a szőrzetük és az orruk is csaknem feketének tűnhet. Ezért aztán néha nagyon nehéz lehet megmondani, hogy az ilyen kutyák vajon feketék vagy kékek.

 

Orrszín-tartomány kék kutyáknál:


 

 

LEPKEORR

 

A „lepkeorr” az, amikor a kutyának élénk rózsaszínű foltok vannak az orra bőrén. Ezek a foltok véletlenszerűen helyezkednek el, és az orr tetszőleges területét fedhetik le, kezdve egy aprócska kis folttól egészen addig, hogy csaknem az egész orr rózsaszín. Lepkeorr gyakorta tűnik fel az extrém fehér-jegyes mintázatú kutyákon is (pl. a fehér boxeren, a bull terrieren és az argentin dogon), de általában a merle kutyákkal van összefüggésben. Nem minden merle kutyának van azonban lepkeorra: a dupla merle egyedek, valamint a megszokottnál kevesebb sötét folttal rendelkező normál merle egyedek inkább hajlamosak rá, és nagyon gyakori a harlekin német dog esetében is.

 

A lepkeorr úgy jön létre, hogy az orr egyes területein nincs pigment (a pigmenthiány összefüggésben áll a rózsaszín színnel). A merle gén felhígítja a szőrzet és az orr pigmentjének véletlenszerű területeit, és ezzel szürke területeket hoz létre a szőrzeten, és rózsaszín területeket az orron. A harlekin német dogokban van egy külön gén, amelyik a merle egyedek szürke területeit fehérre hígítja, ez a különösen erős hígítás tehát egyben azt is jelenti, hogy a harlekin egyedeknek igen nagy valószínűség szerint lepkeorruk is lesz.

 

Az orr rózsaszíntől eltérő színű területei lehetnek májbarna, kék vagy Izabella színűek, ha a kutya bb (májbarna) és/vagy dd (hígított) genotípusú. A májbarna és Izabella egyedeknek gyakran egyébként is nagyon világos az orruk, néha élénkrózsaszín, ezért lehet, hogy májbarna vagy Izabella merle egyedeken nem tűnik fel a lepkeorr (hanem egyszerűen az egész orr rózsaszínnek tűnik). Az alábbi példák közül az utolsó májbarna merle egyedet mutat be, látható lepkeorral.


 

RÓZSASZÍN ORR/DUDLEY ORR

 

Néha egyes meghatározott fajták, így például a bull terrier esetében is a „dudley orr” kifejezés használatos az olyan kutyák leírására, amelyeknek a pofán található nagyfokú fehér jegyek miatt rózsaszín az orruk (lásd fentebb a lepkeorr leírását). Általában azonban nem erre használják, hanem olyan kutyák leírására, amelyeknek pigmenthiányos az orruk.

 

A dudley orr pigmentvesztesége általában az orr közepén jelentkezik, és onnan terjed kifelé, hogy egyes egyedeken akár csaknem a teljes orrfelületet elfoglalja. A pigmentveszteség miatt az orr ezeken a területeken világosabb színű lesz, míg végül rendszerint matt rózsaszínűvé nem válik. A dudley orr sosem veszti el teljesen a pigmentjét, és sosem olyan élénkrózsaszín, mint a lepkeorr, vagy akár mint a májbarna kutyákon előforduló rózsaszín orr. Az orr hegye körül mindig megmarad egy sötétebb terület is.

 

A dudley orr általában csak az egyszínű fekete orrú kutyákon látható, és ez egyszerűen azért van, mert a májbarna, Izabella és kék kutyák világosabb pigmentje miatt nagyon nehéz észrevenni ezeken a területeken a pigmentveszteséget. Nagyon gyakori azonban a feketeorrú kutyákon, beleértve a kiállítási kutyákat is. Az alábbi képek közül az utolsó három olyan két májbarna és egy Izabella kutyát mutat be, amelyeknek dudley orra van.


 

 

HÓORR

 

Ez a „téli orr” néven is ismeretes dudley orr a téli hónapok során jelenik meg, illetve néha stressz vagy más tényezők eredményeképpen is. A dudley orr állandó jelenség, ám a hóorr nem: a téli hónapok elteltével a színe visszaáll az eredeti színére!

 

ORRSÉRÜLÉSEK

 

Az orr sérülése néha pigmentveszteséggel járhat együtt, ami lehet állandó, vagy ideiglenes veszteség is.

 


 

A fenti eurázsiai juhászkutyának megsérült az orra, valószínűleg nem túl régen. Rózsaszínű és vörös csíkok láthatók ott, ahol megsérült a pigment.