A kutya tenyésztéséhez kapcsolódó magyarázatok

6 - Az árva kölykök felbevelése


Árva kölykök felnevelése

 

A valamilyen okból árván maradt kiskutyák életben maradási esélyei drasztikusan kisebbek az anyjukkal felnövekvőekéinél. Leglényegesebb tényező a kölyök kora, ha ugyanis már képes önállóan is szilárd, vagy legalábbis pépes étel elfogyasztására, akkor különösebb gond nincs. Az újszülött korukban magukra maradók esetében azonban egészen más a helyzet.

 

Ha az újszülött kutya anyja elpusztult, a kölykét nem fogadja el, nem hajlandó vagy nem képes azt gondozni, szoptatni, akkor először is különítsük el a kölyköt az anyjától, majd mentsük meg az akut életveszélytől, azaz a normál fialásnál megszokott módon ellenőrizzük a szívverését, légzését, szükség esetén élesszük újra, majd töröljük szárazra és lássuk el a köldökzsinórját! Mivel egy árva kölyök felnevelése nem kevés gonddal jár, jól tesszük, ha a következő lépésben azonnal szigorú szelekciónak vetjük alá az alom egyedeit, és az esetleges életképtelen, hibás egyedek életben tartására nem teszünk felesleges kísérleteket. A szelekció után megmaradt egyedek életben tartása még így is bizonytalan, de nem reménytelen.

 

Kihűlés

 

Az újszülött kiskutyák még nem képesek megfelelően szabályozni a saját testhőmérsékletüket. Ha az anyjuk, a testvéreik, vagy a környezetük nem tartja őket melegen, akkor könnyen kihűlnek, illetve felfáznak. Az árva kölyköknek tehát életük első néhány hetében valamilyen hőforrást kell biztosítanunk. Ez a hőforrás lehet inkubátor, melegvizes-palack, melegítőlap vagy infralámpa. Bármilyen hőforrást használjunk is, arra feltétlenül ügyeljünk, hogy a kölyök ne melegedhessen túl, és ne éghessen meg. Figyeljünk arra is, hogy a kölyök fekvőhelyét lehetőleg huzatos helyektől, ablakoktól, ajtóktól és szellőzőnyílásoktól távol alakítsuk ki.

 

A kölyök életének első 4 napján igyekezzünk annak fekvőhelyén és szintjén a hőmérsékletet 29-32 C°-on tartani. A 7-10. napra fokozatosan csökkentsük ezt a hőmérsékletet nagyjából 26-27 C°-ra. Ha egész alomnyi árva kölyköt kell felnevelnünk, akkor a hőmérséklet a fentieknél kissé kevesebb is lehet, mivel a kölykök összebújva melegen tartják egymást.

 

Az újszülött kiskutya végbélben mért rendes hőmérséklete 35-37,2 C° között van. Ha a végbélben mért hőmérséklete 34,4 C°-nál alacsonyabb, akkor már a kihűlés potenciálisan halálos kimenetelű esetével van dolgunk! Ilyenkor a kölyköt azonnal fel kell melegítenünk! Ügyeljünk azonban arra, nehogy a kölyköt túlságosan is felmelegítsük, vagy hogy túl gyorsan emeljük a testhőmérsékletét: ez ugyanis egy gyenge kölyök esetében végzetes lehet!

 

Kiszáradás

 

Ha az újszülött kölykök nem szopnak, akkor nagyon gyorsan kiszáradhatnak. Akkor is kiszáradhatnak, ha a környezetük túlságosan meleg és száraz. A kiszáradás két legfőbb tünete a bőr rugalmasságának elvesztése (ha a bőrt finoman összecsippentjük, az ráncosan marad), valamint a csökkent nyáltermelés (az íny és a nyelv ragadós vagy száraz tapintású).

 

Ha a kölyök kicsi vagy gyenge, a megfelelő táplálásán kívül esetleg az ellető láda vagy szoba levegőjének nedvesítését is meg kell oldani. Ügyeljünk rá ugyanakkor, nehogy az ellető láda túlságosan meleg vagy nedves legyen, mivel ez is légzési nehézségeket okozhat.

 

A légnedvesítésre megfelelő egy normál, szobai párásító berendezés.

 

Előfordulhat, hogy egyes súlyos kiszáradási esetekben már infúzió adására is szükség van.

 

Hipoglikémia (alacsony vércukorszint)

 

Ha az újszülött nem szopik gyakran, gyorsan kialakul nála a hipoglikémia. A hipoglikémia előrehaladtával a kölyök egyre levertebb és gyengébb lesz. Kezelés nélkül izomrángások vagy rohamok alakulhatnak ki a kölyöknél, majd elveszti a kapcsolatot a külvilággal és kómába esik.

 

Ha a kölyök a fenti tünetek bármelyikét mutatja, csepegtessünk néhány csepp kukoricaszirupot a nyelvére. Ezzel az egyszerű eljárással a hipoglikémiás kölykök többsége sikeresen megmenthető. A rákövetkező néhány napban is figyeljünk azonban még a hipoglikémiás tünetekre, hogy azok alapján korrigálhassuk a kölyök etetésének rendjét. Ha a kölyök hipoglikémiás tüneteket mutat, sűrítsük az etetéseket és/vagy emeljük az adagokat!

 

Táplálás

 

A születésükkor, vagy még az elválasztásuk előtt valamiért árván maradt kölykök mesterséges felneveléséhez feltétlenül szükségünk lesz egy erős, tartós, jól mosható és fertőtleníthető cumisüvegre, illetve cumikra. Ha lehet, ne a kutyák etetéséhez gyártott üvegeket és cumikat használjuk, sokkal jobban beváltak ugyanis az embereknél használt eszközök, amennyiben a kölyök megfelelő szopási reflexszel rendelkezik.

 

A cumisüveg első használatba vétele előtt ne sajnáljuk rá az időt, és nézzük meg a cumin lévő lyukat. A lyuk akkor megfelelő méretű, ha az üveg megfordítása esetén a tejpótló tápszer csak az üveg enyhe megrázásakor csepeg ki. Ha az üveg megfordításakor a tej kicsepegéséhez erősen meg kell rázni az üveget, akkor a lyukat meg kell nagyobbítani. Máskülönben szopáskor a kölyök elbizonytalanodik, kimerül, és akár vissza is utasítja a szopást.

 

A lyuk megnagyobbításához tüzesítsünk fel egy tűt, és azzal lyukasszuk át néhányszor a cumit. Ha a kölyök gyenge és nem túl jó szopási reflexszel rendelkezik, akkor gyomorszondával kényszerülünk táplálni. A gyomorszonda használatáról állatorvosa adhat gyakorlati útmutatást.

 

Az árva kölykök táplálására a kereskedelemben többféle tejpótló is kapható, ám ilyet magunk is készíthetünk otthon, a bolti ár töredékéért! Az alább tárgyalt és jól bevált tápszer-változat ráadásul köbcentiméterenként 11 kalóriát tartalmaz, míg a kereskedelmi változatok többsége csupán 1-2 kalóriát!

 

A kölykök mesterséges táplálásának alapszabályai

 

A tápszer elkészítéséhez felhasznált vizet mindig forraljuk fel, majd hagyjuk magától lehűlni a megfelelő hőmérsékletre!

Etetés után mindig büfiztessük meg a kicsiket!

Etetés közben a kölyök szája körül apró légbuborékok lehetnek, ám a tápszernek nem szabad kifolynia a szájából! Ha mégis folyik a tej, akkor valamit nem jól csinálunk, valószínűleg túl nagy a cumin a lyuk, vagy túl sok lyuk van rajta.

Ha a tele cumisüveget fejre állítjuk, akkor a tejnek könnyen ki kell cseppennie belőle, de NEM FOLYHAT sugárban! Erre nagyon ügyeljünk, mert ha a kölyök tüdejébe tej kerül, akkor tüdőgyulladás miatt sokkal nagyobb valószínűséggel fog elpusztulni.

A kalória-bevitelt a kölykök növekedésének üteméhez kell beállítani. Általános szabályként elmondható, hogy többnyire elegendő a 3 óránkénti etetés, amikor is alkalmanként minden 30 grammnyi testsúlykilogrammra számítva 1 köbcentiméternyi tápszert etetünk meg a kicsivel. (A kölykök szemének kinyílása után fokozatosan emeljük a nappali etetések alkalmával feletetett tápszer mennyiségét, és ezzel párhuzamosan fokozatosan növeljük az éjszakai etetések között eltelt időt mindaddig, amíg a kölyköknek éjjel már legalább 8-10 óra hosszat nincs szükségük külön etetésre.)

A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében feltétlenül rendelkeznünk kell egy pontos mérleggel is a kölykök testsúlyának folyamatos nyomon követéséhez. Naponta azonos időben mérjük meg a kölyköket, és a kapott adatokat egyedenkénti nyilvántartásban rögzítsük.

 

A tápszer receptje és elkészítése (11 kalória/köbcentiméter)

 

  1. Vegyünk 300 gramm dobozos sűrített tejet vagy kecsketejet. (Ne használjunk pasztőrözött tehéntejet, mert a kölyökkutyák szervezete képtelen azt megfelelően feldolgozni, ami hasmenést okozva könnyen a kicsi életébe kerülhet!) Ha hozzáférünk, legjobb a kecsketej.

  2. Ha dobozos sűrített tejet használunk, engedjük fel azt 90 gramm felforralt, majd lehűtött vízzel. Ha kecsketejet használunk, nincs szükség hígításra.

  3. Adjunk hozzá egy nyers tojássárgáját.

  4. Adjunk hozzá egy evőkanál ízesítetlen majonézt. Ha csak nagyon ízesített, sózott, stb. majonézt kapunk, inkább ne használjuk, hanem készítsünk inkább házilag majonézt! (Habverővel 1 hideg tojássárgáját kikeverünk, majd a tojással azonos hőmérsékletű étolajat csurgatunk lassan hozzá, míg mártás sűrűségű nem lesz.)

  5. Adjunk hozzá 245 gramm teljes tejből készült joghurtot (kerüljük a sovány vagy zsírmentes joghurtok használatát!).

  6. Adjunk hozzá fél evőkanálnyi kukoricaszirupot. (NE HELYETTESÍTSÜK MÉZZEL VAGY CUKORRAL!)

 

Az egészet tegyük egy turmixgépbe, vagy habverővel keverjük ki egy keverőtálban. Lassú fokozaton, illetve óvatosan keverjük össze alaposan az egészet, vigyázva rá, nehogy a túlzott keverés miatt az egész tele legyen légbuborékokkal, amit aztán a tápszerrel együtt beleerőltetünk a kölyökbe!

 

A kész tápszert tároljuk a hűtőben, és legkésőbb 7 nap múlva dobjuk ki a maradékot, és készítsünk új adagot!

 

Felhasználás előtt az aktuális adagnyi tápszert melegítsük testhőmérsékletűre (ami kutyák esetén ugyebár általában 38,5 C°). Az aktuális etetés után esetlegesen az aktuális adagból megmaradó tápszert dobjuk ki. Maga a tápszer sűrű anyag lesz, a tápláláshoz tehát vagy meg kell nagyobbítani a cumin található nyílást, hogy a kölyök könnyen hozzáférhessen a táplálékhoz, vagy gyomorszondával kell etetnünk.

 

A kész tápszer 1 köbcentimétere körülbelül 1 gramm súlyú, és 11 kalóriát tartalmaz.

 

Az alábbi táblázatból könnyen kiolvasható a kölyök testsúlyától függő napi induló tápszerszükséglet. (FIGYELEM! Mivel a kölyköket eleinte legalább 3-4 óránként folyamatosan etetni kell, ezért az egy-egy etetéssel bevitt tápszer kiszámításánál az etetések gyakoriságának függvényében a napi ajánlott tápszermennyiség egynyolcadát-egyhatodát kell csupán felhasználni! Napi rendszerességgel mérlegeljünk és adminisztráljunk minden kölyköt, így pontosan nyomon követhető azok fejlődése. A fejlődés üteme és mértéke nagymértékben fajta- illetve egyedfüggő, Fila esetében az első hetekben nagyjából napi 5-10%-os testsúlynövekedés várható el.)

 

A kölyök testsúlya (gr)

Napi tápszerszükséglete (cm3)

30

15

60

15

90

15

120

30

150

30

170

45

200

45

230

60

260

60

280

75

310

80

340

90

370

90

400

105

430

105

450

120

480

120

510

135

540

135

570

150

600

150

620

165

650

165

680

180

710

180

740

195

770

195

790

210

820

210

850

225

880

225

900

240

930

240

960

255

990

255

1020

270

1050

270

1070

285

1100

285

1130

300

 

Székletürítés

 

Az anyák úgy ingerlik székletürítésre kölykeiket, hogy azok végbélnyílásának környékét orrukkal bökdösik, szaglásszák, nyalogatják. Az árva kölyök székrekedésének elkerülése érdekében ugyanezt kell mímelnünk nekünk is egy meleg vízzel megnedvesített puha rongy vagy vattapamacs segítségével. A születést követő első két hétben tehát etetés után gyengéden ingereljük a kölyök végbélnyílásának környékét.

 

Az újszülött kölykök

 

A kölyök életének első 36 órája táplálkozási szempontból kritikus. Az egészséges kölykök azonnal szopni kezdenek, amit ezek után néhány óránként megismételnek. Ha megoldható, legalább az első 12 órára hagyjuk az anyjuk mellett a kölyköket. A kölyköknek ugyanis születésük után 12 órán belül szopni kell az anyjuktól ahhoz, hogy megkaphassák tőle a betegségek elleni antitesteket. A 12 óra elteltével a kölykök gyomra többé már nem képes az antitestek felszívására. Ha tehát az első 12 óra után az anyának nincs elég teje, vagy ha túl nagy az alom, akkor a kölykök étrendje is kiegészíthető vagy helyettesíthető a tejpótló tápszerrel. A tehéntej táplálkozási szempontból kölykök számára alkalmatlan.

 

Az egy hétnél fiatalabb árva kölyköket a széklet- és vizeletürítéshez ingerelni kell. Ez a legkönnyebben a hastájéknak és a végbélnyílás/nemi szervek környékének meleg vízzel megnedvesített puha ronggyal vagy vattapamaccsal történő gyengéd masszírozásával érhető el.

 

Az elválasztás

 

Akár kiegészítésként, akár tejpótlásként etettük is a tápszert, a kölykök 4-4 és fél hetes korában elkezdhetjük rászoktatni őket a normál kosztra. Ehhez először csak öntsük a kölykök rendes tápszeradagját egy tálkába, és hagyjuk, hogy fellefetyeljék. Ha már biztosan lefetyelnek, turmixoljunk a tápszerükbe ledarált nyers marhahúst, darált főtt csirkét, kutyaszalámit, kutyakonzervet. Ha már ezzel is magabiztosan megbirkóznak, hagyjuk el a turmixolást, és egyszerűen csak öntsük a (darált!) húst a tápszerbe. Ha természetes étrendet szánunk a kölyköknek, fokozatosan hagyjuk el a tápszert, és ezzel egyidejűleg fokozatosan emeljük a húsadagokat, a darálás helyett vágjuk/tépjük apróra, majd egyre nagyobbra a húst. Ha táppal kívánjuk etetni őket a jövőben, a kiválasztott tápot eleinte áztassuk le a tápszerben, majd egyre inkább vízben.