Az Őserdei Harci Kiképző Központ jelentése a Fila brasileiróról


A fajta fizikai jellemzői

 

Az állatorvos Edino Camoleze kapitány öt hosszú éven keresztül végzett racionális vizsgálatokat azonos körülmények között több kutyafajtával a CIGS (Centro de Instrucción de Guerra en la Selva – Őserdei Harci Kiképző Központ) megbízásából annak érdekében, hogy kiválaszthassa, melyik kutyafajta a legmegfelelőbb arra, hogy szembenézzen a „zöld pokol” veszélyeivel. A kutatásba három fajtát vontak be: a német juhászt, a dobermannt, és a Filát. Hat óra gyaloglás étlen-szomjan, 12 órás szolgálatok, 24 órás szolgálatok, átkelés veszélyes folyókon, poggyász cipelése a lehető legrosszabb körülmények között, kifulladásig tesztelték a kutyák rusztikusságát, kitartását és idegrendszerét. Szimulált harccal néztek szembe olyan szabdalt területeken, ahol az évszázados fák összefonódott ágai eltakarták az eget, ahol minden nap esett, és az árvíz kényszermedreket vájt a földbe. Liánok falai között kúsztak. Kígyók közt meneteltek, és kajmánokkal teli mocsarakon keltek át, tövis sebezte őket, és szúnyogok könyörtelen támadásának voltak kitéve szűntelen, és hozzá még az őserdő tartósan tikkasztó, párás hősége is kínozta őket. A Fila túlélte. Teljesítményét kíválónak ítélték. Amint Camoleze kapitány beszámolójában áll: "Nem veszített sem a minőségéből, sem a jelleméből."

 

A kutatások és azok eredményei. Az egyes kutyafajták jellemzőit kutatva öt éven át elemezte az egyes fajták őserdőbeli munkával kapcsolatos teljesítményét. A harci kutyáknál szükséges, a kutatásban megfigyelt pszichikai jellemzők magukban foglalták magát a munkát (missziót) és a környezetet, amelyben ez a munka elvégzendő.

 

Intelligencia. A három értékelt fajta közül a német juhászkutya kapta a legjobb osztályzatot.

Agresszivitás. A dobermann kapta a legjobb osztályzatot.

Érzékenység. A dobermann volt a legérzékenyebb.

Temperamentum. Néhány őserdőbe tett kirándulás után, ahol olyan természetes akadályokkal találkoztak, mint a tövisek, mocsarak, liánok, stb., az összes vizsgált fajta közül a Fila mutatta a legjobb temperamentumot és viselkedést.

Energia. A Fila brasileiro kapta a legjobb osztályzatot ebben a fajta elvégzett munkában. E tekintetben lényeges szempont Amazónia klímája. Magas hőmérséklet, magas páratartalom és telített légkör.

Ellenállóképesség. A három vizsgált fajta közül a Fila mutatta fel a legjobb eredményt, főleg az őserdei hosszú üldözések közben. A kimerülés mértéke a dobermannhoz és a német juhászhoz képest nagyon kicsi.

Rusztikusság. Az őserdőben csontvázának robusztussága és ereje, valamint vastagabb bőre miatt a Fila volt a legrusztikussabb.

Erő. Elsősorban a folyóvizeken való átkelés közben, a Fila kutya kiváló tulajdonságait tárták fel az elvégzett vizsgálatok. Ez az állat fizikai képességeinak köszönhetően felhasználható kisebb csomagok és terhek szállítására a folyóvizeken történő átkelések közben, akár önállóan, akár a dzsungelharcost segítve.

 

NÉMA HARCOS. A Fila a sűrű dzsungelben is kiváló nyomozónak bizonyult, amikor túlélők kereséséről volt szó. Csendes és nyugodt, ösztönös jaguárvadász, nem ugat, és nem ijed meg könnyen. A dzsungel ismerős a számára, és a sötétben megbúvó veszély érzete nem ijeszti meg. Kiváló járőr, már vagy harminc méteres távolságból felderíti a csapdát, és riaszt, hála rendkívüli szaglásának. A dzsungelben a maximális látótávolság az emberi lények, vagyis a különlegesen kiképzett harcosok számára is csak alig tíz méter. Érzékeny szaglásával a Fila segít felfedezni a rejtett alagutakat, mesterlövészeket, rajtaütéseket, stb., mielőtt még magát a járőrt felfedeznék. Ez növeli a harcos hadműveleti értékét, üzemanyagot, lőszert és mindenekelőtt életet takarít meg. Az őserdei gerillakutya felbecsülhetetlen értékű őre a távoli frontvidékek stratégiai pontjainak. Egy lőszerraktár vagy más különböző lerakattípusok a Fila folyamatos és csendes ébersége nélkül könnyű célpontok lehetnének a dzsungel közepén, éjszaka, teljes sötétségben. Képes megkülönböztetni egy lehulló falevelet egy vadállat könnyed lépteitől, vagy egy támadó közeledésétől. Csendesen riaszt, majd közvetlenül a célra támad, így semlegesíti a támadást. Az ereje és bátorsága erkölcsi támogatást ad az őrszemnek, aki bízik fegyvertársa tisztánlátásában. Tőlük függ az ezred élete és a lőszerraktár védelme. Főleg éjjel pótolja ki a kutya emberi gyengeségeinket éles hallásával, szaglásával és látásával.