A kutya tartásához kapcsolódó magyarázatok

 

4 - Hogyan válasszon tökéletes kölyköt magának?

 

I. Fajta, nem, kor, temperamentum.

 


 

Hogyan válasszon tökéletes kölyköt magának?

 

I. Fajta, nem, kor, temperamentum.

 

Szóval kutyát szeretne. Hadd segítsem ezen az úton, amikor kiválasztja és megtalálja a lehető legalkamasabb kutyát önnek, és családjának. Hadd segítsek elkerülni a más kutyatulajdonosok által elkövetett hibákat, amikor túlságosan kapkodva választanak kutyát, anélkül, hogy ismernék a potenciális csapdákat. Mert vannak csapdák, szépszámmal...


Legyünk őszinték, ön nem egyszerűen kutyát szeretne. Ön JÓ kutyát szeretne, olyat, ami tökéletesen illik az ön családjához és életstílusához, aminek nem kell több mozgás és ápolás, mint amennyit ön meg tud neki adni, aminek nem hullik jobban a szőre, mint amennyit ön még elvisel, ami nem hemzseg az olyan viselkedési és egészségügyi problémáktól, amik egy vagyonba fognak még kerülni, és ami miatt minden második hetet az állatorvosi váróban tölti majd. Odaillő, jó magaviseletű, egészséges társat szeretne, akivel megosztja élete elkövetkező jó egy évtizedét. Így van?

 

De, jaj, vigyázat! Mert MINDEN kölyökkutya nagyon aranyos ám!

 

A kölyökkor azonban nem tart tovább egy-két évnél, utána pedig vagy 10 évig egy FELNŐTT kutyával fog együtt élni. A kutyaválasztásnál tehát túl kell tekintenie a kölykön, meg kell kísérelnie elképzeni, hogy fog kinézni, és hogy fog viselkedni a felnőtt kutya.

 

Egy jó kutyát azonban nem olyan egyszerű találni, mint ahogy azt ön esetleg hiszi.

 

Lehet, hogy ön azt hiszi, tudja, hogyan kell csinálni. Csak fellapoz egy kutyás könyvet és kiválaszt egy vonzó fajtát. Megnézi az Interneten, hogy a fajta hazai fajtaklubja szerint is jó-e ez a fajta. Fog egy újságot, megnézi az apróhirdetéseket, felhív néhány telefonszámot. Elmegy megnézni a kölyköket. És felkapja az első ölébe ugró kölyköt. Ennyi! Máris van egy új kutyája.

 

Hát, igen, de...

 

Mennyi minden fordulhat még rosszra a jónak tartott kutya hazavitelét követően:

 

1. probléma: Felfedezi, hogy a kiválasztott kölyök fajtája, neme, kora és/vagy temperamentuma nem felel meg önnek, a családjának és/vagy a céljainak.

 

Egyszerűen nem jó fajtájú, nemű, korú vagy temperamentumú az ön számára. Kutyavásárlás előtt ki kell választania az önnek leginkább megfelelő fajtát, nemet, kort és temperamentumot. Ez a kiválasztás történhet jól és rosszul is. Hadd osszam meg önnel a jó módszert, és hadd figyelmeztessem a rosszakra.

 

2. probléma: A látszólag egészséges kölyöknek növekedése során egészségügyi problémái kezdenek lenni. Az állatorvosa szerint ezek örökletes egészségügyi problémák.

 

Az örökletes egészségügyi problémák komolyan érintik a mai kutyákat, főleg a fajtatiszta kutyákat. Az örökletes egészségügyi problémák gyakran csak a kölyök hazahozatala után hónapokkal bukkannak fel. Nem választhat tehát csak úgy ki egy látszólag egészséges kölyköt, és aztán csak abban reménykedik, hogy az ilyen is marad. Az „egészséges” kölykökből olyan rettenetes rémálom válhat, ami egy vagyonba kerülhet, és a vége nem egyszer tragédia. Ön nyilvánvalóan nem szeretné, ha új kutyájának örökletes egészségügyi problémái lennének. Hadd mutassam meg, hogyan biztosíthatja ezt.

 

3. probléma: A kölyök növekedése közben egyszer csak morogni kezd, vagy éppen hogy nagyon gyáván viselkedik. A kutyakiképző szerint ezek örökletes viselkedési problémák.

 

A kölykök növekedésük során változnak, és nem mindig az előnyükre. Valamennyien láttunk már olyan agresszív, félénk vagy hiperaktív felnőtt kutyákat, amiket nem kívánnánk az otthonunkba, mégis szó szerint valamennyiük aranyos kiskutyaként kezdte. Ám az aranyos felszín alatt olyan örökletes viselkedési problémák rejtőztek, amelyek csak hónapok múlva kerültek elő. Ami azt jelenti, hogy nem szabad egy barátságos kölyökre ránézve mindjárt azt is feltételezni, hogy nagyszerű társ is fog válni belőle.

 

Hát akkor hogyan is kell kutyát választani? Nos, kezdjünk neki!

 

1. lépés: Milyen fajta kutyát válasszak?

 

Ennek tisztázásához feltétlenül meg kell fogalmazni, hogy milyen célra/célokra kell a kutya. Csak társnak? Vadászatra? Házőrzésre? Más célra, esetleg kicsit erre is, meg arra is? Bent szeretnénk tartani a kutyát vagy kint? Hobbi célra kell, vagy kiállításra, esetleg tenyésztésre? A megfogalmazott célok alapján informálódjunk a szóba jöhető fajtákról, és ha azok legfontosabb ismérvei ütköznek a lehetőségeinkkel, mérlegeljük, hajlandók vagyunk-e alkalmazkodni a fajtajelleghez. Ha nem, ejtsük a fajtát a lehetséges választások közül, tehát szűkítsük a kört. Konkrétan a Fila brasileiro fajta kapcsán feltétlenül mérlegeljük a következőeket (is):

 

Miért akarjak egy Fila brasileiro kutyát?

 

Például azért, mert:

 

-         hihetetlenül gyengéd és ragaszkodó házi kedvencet szeretnék! Nincs ugyanis még egy fajta, amely odaadás tekintetében felér a Filával!

-         felülmúlhatatlan testőrt keresek a magam és a családom számára! Nincs ugyanis még egy fajta, amely nagyobb kitartást, önállóságot és vehemenciát tudna felmutatni a közvetlen családtagok védelme terén!

-         olyan kutyát akarok, amire teljes nyugalommal rábízhatom a gyerekeimet! Nincs ugyanis még egy fajta, amely természeténél fogva jobban alávetné magát gazdájának, mint a Fila! SOHA nem fog gazdájára, vagy annak közvetlen családtagjaira támadni!

-         hihetetlenül könnyen tanítható kiskutyát szeretnék! Nincs ugyanis még egy fajta, amely a Filánál jobban szeretne a gazdája kedvében járni!

-         nagyra értékelem a túláradó szeretetet, hűséget és odaadást! Nincs ugyanis még egy fajta, amely a Filánál egyértelműbben fejezné ki gazdája iránti szeretetét, hűségét és ragaszkodását! Gyakorlatilag „szerelmes” gazdájába!

-         nem szeretném, ha az utcán molesztálnának, vagy saját otthonomban rám támadnának! Nincs ugyanis még egy fajta, amely a Filánál mélyebben szeretné emberi „családját”, olyannyira, hogy akár az életét is habozás nélkül feláldozza védelmükben!

 

Miért nem biztos, hogy a Fila a megfelelő fajta a számomra?

 

Például azért, mert:

 

-         esetleg még nem állok készen egy nagytestű fajta kezelésére! Nincs ugyanis talán még egy fajta, amely annyi váratlan kellemetlen meglepetést tudna okozni egy kezdő kutyatulajdonosnak, mint a Fila!

-         esetleg mégsem vagyok hajlandó gyökeresen megváltoztatni az életstílusomat csak azért, hogy otthont adjak egy nagytestű, erős, védőhajlamú kutyának, ami igencsak nem szívleli az idegeneket! Nincs ugyanis még egy fajta, amely ilyen következetesen és kíméletlenül kimutatná ellenszenvét az idegenekkel szemben, mint a Fila!

-         esetleg mégsem vagyok hajlandó a kutya miatt idegenként kezelni azokat a családtagjaimat, akik nem laknak velem együtt a házban! Nincs ugyanis még egy fajta, amely ennyire éles határvonalat húzna egyrészt a gazda és annak velük élő családtagjai, másrészt mindenki más között, mint a Fila! Nem számít, hogy ÉN mennyire szeretek valakit, a Filám soha nem fogja őt megkedvelni csupán az ÉN kedvemért!

-         esetleg mégsem vagyok végképp hajlandó lemondani arról, hogy a barátaim, látogatóim, ismerőseim csak úgy ötletszerűen, előzetes bejelentés nélkül betoppanhassanak hozzám! Nincs ugyanis még egy fajta, amely ilyen nehezen fogadná el egy idegen megjelenését, illetve jelenlétét, mint a Fila!

-         esetleg mégsem leszek képes hosszú távon elegendő pénzt, időt és energiát áldozni az etetésre, oltásra, fertőtlenítésre, ápolásra, kertre, kerítésre, sétáltatásra, szocializációra, engedelmességi gyakorlatokra! Ezek meglehetősen nagy kutyák, és mindenben sokat követelnek!

-         esetleg mégsem leszek hajlandó tudomásul venni, hogy nem mehetek a kutyámmal állatsimogatóba, nem ereszthetem szabadon a parkban és hasonló helyeken. A Fila NEM mindenki játszópajtása!

-         esetleg mégsem viselem el az olyan kutyát, ami nyáladzik, böfög, szellent, horkol, és szőrét hullatja. A Fila ugyanis evés-ivás után meglehetősen nagy mennyiségű nyálat képes szertefolyatni, jóllakottságát elöl-hátul képzett jellegzetes hangokkal és szagokkal adja tudomásunkra, szunyókálását meglepően hangos horkolás jelzi, és testhez simuló, rövidszőrű bundájából meglepően nagy mennyiségű szőrt képes hullatni!

 

Miért biztos, hogy nem a Fila a megfelelő fajta a számomra?

 

Például azért, mert:

 

-         olyan kis lakásban élek, aminek nincs bekerített udvara. A Fila ugyanis nagytestű, mozgásigényes fajta!

-         egész napomat a munkahelyemen töltöm. A Fila ugyanis nem az a fajta, amit hosszabb időre nyugodtan magára hagyhatunk a lakásban!

-         nincs időm a kutya kiképzésére, gyakorlatoztatására, sétáltatására, stb. A Fila ugyanis alaposan szocializálandó, az alapkiképzésre és a felesleges, felgyülemlő energiáinak rendszeres levezetésére rendkívül nagy gondot kell fordítani!

-         korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkezem. A Fila ugyanis nagytestű fajta, amelynek a tartása sok pénzbe kerül!

-         hosszabb időszakokra láncra lennék kényszerítve kötni a kutyát. A Filának ugyanis lételeme, hogy a családdal lehessen, és ha kikötik, azzal a szívük is megszakad!

-         bérelt lakásban lakok. A háziúr ugyanis a legtöbb esetben nem tűri el, hogy a kutya miatt a saját lakásába se tudjon bemenni!

-         semmiféle tapasztalatom nincs ezzel a fajtával kapcsolatban. A Fila ugyan egy kutyafajta, de sok tekintetben ALAPVETŐEN KÜLÖNBÖZIK MINDEN MÁS KUTYAFAJTÁTÓL, ezért elengedhetetlen ezeknek a sajátságoknak az előzetes megismerése és tudomásul vétele!

-         még soha nem volt semmilyen fajta kutyám. Kezdő kutyatulajdonosoknak ugyanis nem ajánlatos egyből ezt a fajtát választaniuk!

 

Hogyan fog viselkedni Fila kutyám...

 

... velem és a többi, állandóan velem egy háztartásban élő közvetlen családtaggal szemben?

 

Hihetetlen odaadással, barátsággal, kedvességgel, túláradó, gyakran tolakodó szeretettel, „szerelemmel”, féltékeny irigységgel óva, védve őket minden veszélytől.

 

... a többi, nem velem egy háztartásban élő családtaggal, ismerőssel, baráttal szemben?

 

Nos, ha valamelyik családtag, ismerős, barát, stb. nem lett bemutatva a kutyának, és nem is játszadozott rendszeresen a kutyával kölyökkorában, akkor nagy az esélye annak, hogy a Fila ezeket a személyeket idegenként fogja kezelni, teljesen függetlenül attól, hogy ÖN mennyire szereti őket, és valószínűleg soha nem tekinti őket családtagnak, így nem is részesülhetnek ugyanabban a legendás odaadásban, mint a közvetlen családtagok.

 

... mindenki mással szemben?

 

A kutya a vele egy háztartásban élőkön, illetve a vele külön összeismertetett személyeken kívül mindenki mást abszolút idegenként fog kezelni, ÉS A CSALÁDTAGOKAT FENYEGETŐ POTENCIÁLIS VESZÉLYFORRÁSNAK TEKINT, és aszerint is viselkedik velük szemben, azaz a helyzettől függően alapvetően bizalmatlan, elutasító, fenyegető, támadó, agresszív reakciókra, illetve mindent elsöprő, az idegen kiiktatására, elpusztítására irányuló konkrét fizikai támadásokra számíthatunk az ilyen találkozások esetén!

 

... gyerekekkel szemben?

 

Lásd a fentebb leírtakat. A Fila ugyanis nem tesz különbséget gyerek és felnőtt között: ha a gyerek a családhoz tartozik, akkor szinte mindent eltűr tőle, és minden potenciális veszélytől megvédi, beleértve egy másik idegen gyereket, játszótársat is! Ha a gyerek idegen, ugyanazt várhatja Filánktól, mint a többi idegen, vagyis semmi jót! Soha ne engedjük, hogy gyerekeink egy Fila jelenlétében játsszanak idegen gyerekekkel! Elég lehet egy ártatlan kis kergetőzés, lökdösődés, amiben a kutya veszélyt szimatol, és kész a baj! Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül egy Filával a saját gyerekünket se! Nem mintha szándékosan bánthatná, de lévén nagytestű, nagy erejű kutya, egy ártatlan kis játékkal is fellökheti a kisebb gyerekeket!

 

... állatokkal szemben?

 

A Fila más kutyákkal szemben általában nem agresszív fajta, a lényeg, hogy lehetőleg minden más háziállatunknak mutassuk be, azokkal együtt neveljük, hagyjuk, hogy megszokja azokat, és azokat is családtagként fogja kezelni, sőt védelmezni! Az idegen állatokat azonban már szabad prédának tekintheti, főleg felügyelet nélkül. Ne feledjük, hogy ez a fajta népszerű nagyvadvadász kutya volt, ezért általában elég erős bennük a vadászösztön. Egyes Filák még a család macskáit is üldözőbe vehetik, mások esetleg nem kedvelik a család valamelyik másik kutyáját, ez már egyedtől függ, és alapos megfigyeléssel nekünk kell elejét vennünk minden ilyen lappangó konfliktusnak.

 

... minden mással szemben?

 

Lásd fentebb. A Fila minden olyan személyt, férfit, nőt, gyereket, állatot, házat, kertet, autót, tárgyakat a sajátjának tekinthet és féltékenyen őrizhet, ami saját „családjához” illetve felségterületéhez tartozik. Hogy ezek közül mi válthat ki agressziót, azt csak az alapos megfigyelés és tapasztalat segíthet tisztázni. Lehet, hogy a kutya a gazdája kedvéért minden további nélkül megtűr például egy idegent a teraszon, de „váratlanul” mégis nekimegy, amikor az ártatlanul hozzányúl például a gazda szemüvegéhez, öngyújtójához, stb.

 

Milyen különleges építményekre/felszerelésekre lesz szükségem a Fila tartásához?

 

- Biztonságosan körbekerített területre. (Min. 2 m magas erős, sűrű drótháló, vadháló, rács, villanypásztor, stb.)

- Ezen belül egy kisebb, a ház forgalmasabb részeitől (bejáratok, kapuk, teraszok, játszótér, stb.) zárható kapuval lerekeszthető, ugyanígy bekerített elkülönítő területre.

- Az elkülönítőben felállított, kb. 10 négyzetméteres fedett, szélvédett, zárható kennelre.

- A kennelben felállított, lehetőleg hőszigetelt kutyaházra.

- Fekhelyre, párnákra, takarókra.

- Rozsdamentes acél itató- és etetőedényekre.

- Erős, jó minőségű bőrpórázra, nyakörvre, fojtóláncra.

- Gumi- vagy bronzkefére a bunda ápolásához, karomvágó ollóra, kullancscsipeszre, bolhairtó szerekre, takarító- és fertőtlenítő szerekre és eszközökre, stb.

- Egy csomó rágókára, játékra.

- Rengeteg élelemre.

 

Mennyibe kerülhet egy Fila kölyök?

 

A jó minőségű Fila brasileiro kölykök ára általában világszerte kb. 200 ezer forintnak felel meg, illetve ettől csak több lehet. A már nem, vagy valószínűleg csak keveset, illetve előnyükre változó, megfelelő temperamentumot mutató kiváló növendék és felnőtt kutyák ára 500 ezer forintnál kezdődik, és csak a csillagos ég a határ. Ó, igen, úgynevezett fila kölykök már 80 ezer forintért is kaphatók, de légy résen, ó, vásárló! A fajta ismertségének és népszerűségének növekedésével mind több és több a sufnikban tenyésztett, gyenge minőségű vagy nem fajtatiszta állományokból származó kölyök is. Az igazi Fila brasileiro elképesztő ragaszkodásához azonban sosem lesz fogható egy keveréké. Ezt a szeretetet és hűséget látni kell ahhoz, hogy elhiggyük!

 

Mindent összevetve, a Fila agresszív fajta?

 

Nos, a Fila alapjában véve ok nélkül nem agresszív, vagyis nem keresi mindenáron a bajt. A Fila mindazonáltal a végletekig védelmező fajta, aki mindig közvetlenül a gazdája mellett szeret lenni, és megvédi minden általa veszélyesnek ítélt helyzetben.

 

A Fila használatos kutyaviadalokban?

 

Nem! A Fila nem igazán alkalmas kutyaviadalokhoz, mert kutyák ellen általában nem agresszív, és fajtaként sem igazán kedveli a harcot.

 

Fentiek és más információk alapján eldönthető tehát, hogy vállalhatja-e jó szívvel és felelősen valaki egy Fila tartását. Ha nem, válasszon inkább más fajtát a számos kiváló lehetőség közül. Ha igen, a fajtaválasztás kipipálva.

 

2. lépés: Milyen nemű kutyát válasszak?

 

Végre eldöntöttük, hogy családunkkal együtt készen állunk egy kutya befogadására. Ez már önmagában is nagy döntés. Először is döntenünk kellett a fajtáról. A Fila brasileiro választása kitűnő döntés, hiszen a fajta híres hűségéről, intelligenciájáról, és taníthatóságáról. Szerencsés esetben eldöntöttük tehát, hogy beszerzünk magunknak és családunknak egy Fila brasileiro kiskutyát. Joggal merül fel a következő logikus kérdés: fiú legyen-e vagy inkább lány? (Már ha csak egy kutyust akarunk venni.) Valószínűleg már sok minden jót hallottunk mindkét nemről, ezért a döntés nem könnyű.

 

Kan vagy szuka: milyen nemű kutyából lesz a jobb társ?

 

Nagyon általánosan a kankutyákról:

 

A kankutyák általában hangulatilag stabilabbak a szukáknál, kevésbé jellemző rájuk az érzelmi hullámzás. A kanok gyakran merészebbek és agresszívebbek is a szukáknál. A kanok lehetnek nemzőképesek, illetve heréltek. A herélés során a heréket sebészi úton eltávolítják a herezacskóból, így a kutya nemzőképtelenné válik.

 

Nagyon általánosan a szukákról:

 

A szukákra inkább jellemző az érzelmi hullámzás. Ha örülnek, édesek és szeretnivalók, de ha valami nem a fogukra való, nagyon nyűgösek tudnak lenni. Nagyon jó színészek, ezért a szukák mindenféle praktikát képesek bevetni, ha meg akarnak győzni bennünket arról, hogy nagyon, de nagyon nem akarnak megtenni valamit. Szakértői a sötét pillantásoknak, és a duzzogásnak.

 

A szukák gyakran kevésbé tolakodók és „arcbamászók”, mint a kanok. Igen, a szukák határozottan gyengédek, de gyakran a maguk módján. Sok símogazást, becézgetést igényelhetnek, majd amikor elegük van belőle, egyszerűen elsétálnak, így érvényesítik függetlenségüket.

 

A szukák is lehetnek nemzőképesek, illetve ivartalanítottak. Az ivartalanítás során a méhet és a petefészkeket sebészi úton eltávolítják, így a szuka nem tüzel többé, és nem ejthető teherbe.

 

Részletesebben a Fila kanokról és szukákról


A nem kiválasztásakor az egyik fontos tényező, hogy a későbbiek folyamán esetleg szeretnénk-e a kutyát tenyészteni is, azaz szeretnénk-e saját kiskutyákat? Ha igen, feltétlenül szuka kölyköt vásároljunk! Fontos tudni azonban, hogy a tenyésztésbe belevágni nagyon komoly lépés, különösen egy tapasztalatlan kutyatulajdonos számára, Filával pedig sokszorosan az! A kölykeztetésnek és a kölykök eladásának a gondolata elméletileg jól hangzik ugyan, ám nagyon sok munkát kíván. Ha biztosan nem akarunk tenyészteni, a nemkívánt terhességek megelőzése céljából meg kell fontolnunk a kutya ivartalanítását.

 

Egyes gazdák szerint a szukák jobban védenek a kanoknál, mások szerint ez éppen fordítva van. Tapasztalataim szerint inkább az figyelhető meg, hogy míg a kanok jobban védik magát a területet, addig a szukák jobbak a területen élők védelmében. A szukák egyben gyengédebbek is. Az is megfigyelhető, hogy a szukák a gazdáik közül inkább a férfiakhoz vonzódnak, míg a kanok inkább a nőkhöz.

 

Ha úgy döntünk, hogy szukát veszünk, és nem ivartalaníttatjuk, akkor számolni kell vele, hogy évente kétszer tüzelni fog. Lehet, hogy ez az évente két alkalom pillanatnyilag nem tűnik soknak, ám tüzelésük során kb. 7-14 napig vérezni fognak, ami elég sok bosszuságot okozhat, különösen, ha lakásban (is) tartjuk. Ilyenkor kénytelenek leszünk úgynevezett tüzelőbugyit vagy kutyapelenkát használni. A szuka a tüzelés során teherbe is eshet, másnesként vonzza a kanokat, és azok mindent megtesznek majd, hogy hozzáférjenek. A kanok kilométerekről kiszagolják a tüzelő szukát. Ha szukánk van, és nem akarjuk tenyésztési célra használni, egészségügyi okokból is célszerű megfontolni az ivartalanítást, ezzel ugyanis többnyire megelőzhető a nemzőképes szukáknál nagyon gyakori emlőrák.

 

Természetesen, ha kant választunk, akkor nem kell törődnünk a tüzeléssel. Vigyázat azonban, mert ez sem teljesen így igaz! Ugyanis csak a saját (nem létező) szukánk tüzelésével nem kell törődnünk! Ha egy kan megérzi ugyanis, hogy tüzelő szuka van a környéken, minden elképzelhetőt (és elképzelhetetlent!) meg fog tenni annak érdekében, hogy találkozhasson vele: átugorja, átmássza a kerítést, alagutat ás, széttépi a gyengébb drótokat, séta közben elszökik, elrágja a pórázt, szó szerint bármire hajlandó. Nem számít, mennyire engedelmes egyébként, ha ezt a szagot megérzi, el fog szökni, ha csak a legkisebb lehetősége is nyílik rá.

 

A kanok mindazonáltal sokszor agresszívebbek is a szukáknál. Ha nem célunk a tenyésztés, akkor kanoknál is fontoljuk meg az ivartalanítást, mert ezzel számos kellemetlenségnek elejét vehetjük, beleértve a túlzott agresszíót is.

 

Ha már van egy kutyánk, esetleg ellenkező neműt szeretnénk választani mellé, mert az ilyenek a tapasztalatok szerint jobb eséllyel jönnek ki jól egymással. Ha azonban nincsenek ivartalanítva, fokozottan ügyeljünk a nemkívánt almok megelőzésére! Gyakorta az azonos nemű kutyák is jól megvannak egymással, amíg kölykök, később azonban gondok adódhatnak, amikor megpróbálják eldönteni, melyikük is az „alfa” a falkában.

 

Összefoglalva: A kanok általában jóval erősebbek, elrettentőbb kinézetűek, de sokszor csak ímmel-ámmal védenek vagy harcolnak, valódi veszély kell ahhoz, hogy igazán mindent bevessenek. A szukák élénkebbek, kíváncsibbak, őrzéskor vagy támadáskor is hajlamosabbak mindent beleadni. Házőrzésre inkább kant, míg személyőrzésre inkább szukát javaslok választani. Ha biztosan nem akarjuk tenyészteni, a megfelelő kor elérése után ivartalaníttassuk.

 

3. lépés: Milyen korú kölyköt válasszak?

 

A Fila esetén itt két alapvetően ellentétes szempont ütközik egymással. A Filánál rendkívül fontos a minél szorosabb kötelék kialakítása a kölyökkel, erre pedig akkor legnagyobb az esélyünk, minél korábban kerül hozzánk a kutyus. A megfelelő temperamentum és viselkedésforma kialakításában azonban óriási szerepe van a felnőtt kutyák, elsősorban természetesen az anya, kölykének mutatott példájának, tanításának is. Ez annál jobban bevésődhet, minél tovább maradhat a kölyök az anyjával. A kérdés tehát az, hogy korán vagy későn szakítsuk-e el inkább a kölyköt az anyjától?

 

A korai elválasztás mellett semmi más érv nem szól, mint az új gazdával kialakítható szoros kötődésre a kölyöknek adott idő íly módon történő növelése. Ez az idő azonban egy idősebb korában befogadott kutya esetében a kötelék kialakítása intenzitásának növelésével bepótolható. Semmi sem pótolhatja viszont az anyakutya kölykének mutatott példáját a legkritikusabb időszakban. Idősebb korban jobban látszanak az esetleges testi-lelki fogyatékosságokat, valószínű hibákat sejtető jelek is. Egy 6-7 hónapos kutyának gyakorlatilag befejeződött a fogváltása, nagy valószínűséggel megállapítható, hogy rendben lesz-e a fogazata, illetve nem vagy csak kevésbé fog mindent összerágni az új helyén.

 

4. lépés: Milyen temperamentumú kölyköt válasszak?

 

A Fila esetében ez nem kérdés: természetesen minél jobban hordozza a fajtajelleget, annál jobb. Óvakodjunk a korukhoz képest kimondottan gyáva vagy mindenkivel játszani akaró kölyköktől! Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, a gyáva szülőknek valószínűleg gyáva utódaik lesznek, itt a tréning már mit sem segít! És ne is álltassuk magunkat, vajmi távolságtartó legyen is egy néhány hetes kölyök, ha megfelelő vérvonalból származik, legkésőbb egyéves korára kibújik belőle a Fila: megerősödik az önbizalma, kiteljesedik benne az ojeriza, és az eddig édes kis kölyök az első gyanús jelnél halálos komolysággal színre lép! Ha 8-10 hetes kölyköt viszünk el, ezek valószínű jövőbeli temperamentuma még leginkább a szüleik adottságaiból következtethető ki. Ha megoldható, ellenőrizzük tehát a szülők temperamentumát! A 6-8 hónapos korban felvett növendékek viselkedése azonban már önmagában is megítélhető. Ne féljünk az esetlegesen már támadó magatartást is mutató egyedektől, hiszen ennél a fajtánál ez a normális, lévén mi még idegenek a számára. Ha ez már most megrémiszt bennünket, kanyarodjunk vissza az első lépéshez, és válasszunk inkább másik fajtát!

 

A legmegfelelőbb temperamentum kiválasztása nem választható külön a kutyával kapcsolatos rövid- és hosszútávú célkitűzéseinktől sem. Ha tenyészteni (is) kívánjuk a kutyát, akkor csakis a fajtára jellemző kiváló temperamentumú egyedek jöhetnek szóba, hiszen nem egy kiállításon, bemutatón, versenyen és tenysészemlén a temperamentumot különleges tesztekkel ellenőrzik is. Ha a kutya őrzési célokra kell, a temperamentum ismét csak létkérdés. Ha különösebb célunk nincs a kutyával, hanem csak egy társra vágyunk, megfelelhet a gyengébb temperamentum is, de vigyázzunk! Ha a kutya a végletekig jámbor, az már magát a fajtatisztaságát kérdőjelezi meg! Itt a határ általában az, ha egy számára teljesen idegen embernek felnőtt korában is megengedi a kutya, hogy az megérintse, megsimogassa. Az ilyen kutyától egyéb helyzetekben se várjunk a Filára jellemző viselkedést, és semmi esetre se tenyésszük tovább! Aranyos kutyát vettünk ugyanis, de nem Filát! Egy fila, ha egy idegen megpróbálja megközelíteni és netán megérinteni, vagy rögtön rátámad az illetőre, vagy eleinte csak elhúzódik/kitér előle és tisztes távolból figyeli tovább az illetőt, hogy veszély esetén azonnal reagálhasson. És ismét csak vigyázat! Ez a kitérés/elhúzódás nem lehet menekülés/elbújás jellegű, mert az már gyávaságot vetít előre! Mindössze arról van szó, hogy a kutya az azonnali támadás helyett nemtetszését morogva, ugatva egyértelműen kinyílvánítja ugyan, de a közvetlen konfrontációt kerülendő ideiglenesen és feltételesen mégis teret ad az idegennek, amíg annak szándékairól jobban meg nem győződik.