A kutya tartásához kapcsolódó magyarázatok

                                                               1 - Gyomorcsavarodás.                                            


 

AMIT A GYOMORCSAVARODÁSRÓL TUDNI KELL

 

A gyomorcsavarodás sok kutya számára nagyon komoly veszélyt jelenthet, sok kutyatulajdonos mégis csak nagyon keveset tud róla. A rák után ez a második leggyakoribb halálok a kutyáknál. A mély mellű kutyák, köztük a Fila brasileiro is fokozott veszélynek vannak kitéve!

 

Minden Fila-tulajdonosnak tisztában kellene lenni a gyomorcsavarodás veszélyével, valamint azzal, mit is jelenthet ez a diagnózis a kutyája számára. AZ USA Indiana államának Purdue Egyetemén 1994 nyara óta folytatnak kiterjedt tanulmányokat ebben a témában. A vizsgálatba 1920 kutyát vontak be, két csoportba szelektálva azokat: 23-45 kg közti testsúlyúak, és 45 kg feletti testsúlyúak. Az USÁ-ban a gyomorcsavarodás a rák után a második leggyakoribb halálozási ok a kutyák körében. Az 1964 és 1994 közötti időben 1500 %-kal (!) nőtt az ismertté vált gyomorcsavarodási esetek száma, aminek az oka mindeddig ismeretlen.

 

A gyomorcsavarodás kialakulásának veszélyét növelő, nem az élelmezéssel összefüggő tényezők között vannak a következők:

 

 

A gyomorcsavarodás kialakulásának veszélyét növelő, az élelmezéssel összefüggő tényezők között vannak a következők:

 

 

A gyomorcsavarodás kialakulásának veszélyét csökkentő tényezők között vannak a következők:

 

 

A gyakorlatban ismert és alkalmazott megelőző intézkedések többsége valószínűleg semmilyen hatással sincs a veszély csökkentésére!

 

A tanulmány további megállapításai:

 

 

Gyomorcsavarodás a gyakorlatban

 

Mindig álljunk készenlétben! Tervezzük meg előre, mit teszünk felfúvódás/gyomorcsavarodás esetén!

 

-         Ha az állatorvosunk nem tart 24-órás sürgősségi ügyeletet, legyünk tudatában, melyik a legközelebbi jól felszerelt és megbízható állatorvos, ahová bármikor vihetjük a kutyát! Az ügyeleti telefonszám legyen mindig kéznél!

-         Mindig legyen kéznél a gázosodást csökkentő vagy lassító, simithicone-tartalmú készítmény! (Beszéljen állatorvosával!) Ha ugyanis ezzel még időben sikerül csökkenteni vagy lelassítani a gázosodást, akkor igazi gyomorcsavarodás esetén valószínűleg nyertünk magunknak és kutyánknak némi életmentő időt, hogy egyáltalán elérjük a rendelőt!

 

Felfúvódás = RIADÓ!

 

Ha akár csak a legcsekélyebb gyanú is felmerül arra, hogy a kutyája éppen most kap gyomorcsavarodást, AZONNAL vigye megfelelően felszerelt állatorvoshoz! A gyomorcsavarodás akár egy óra alatt is megölheti a kutyát, így az idő itt döntő tényező! Hívja fel az állatorvost, hogy úton van a gyomorcsavarodás-gyanús kutyával, és máris induljon! Inkább legyen hamis a riasztás, mintsem hogy a kutyája elpusztuljon!

 

A gyomorcsavarodás általában gyomortágulással indul, aztán ebből vagy kialakul maga a gyomorcsavarodás, vagy sem. A gyomortágulás azonban már önmagában is életveszélyes! A gyomorcsavarodást gyakran mindössze a gyomorba lenyelt levegő okozza, habár étel és víz is jelen lehet a gyomorban. Általában akkor történik gyomorcsavarodás, amikor abnormálisan összegyűlik valami (levegő, víz, étel, hab, stb.) a gyomorban, és ez első lépésben gyomortágulatot idéz elő. A stressz is jelentősen megnövelheti a gyomorcsavarodás veszélyét. A gyomortágulatból tehát vagy kialakul a gyomorcsavarodás, vagy sem. A gyomor megduzzadása közben ugyanis az mintegy 90-360°-ban elfordulhat, megcsavarodhat a két rögzített pontja, azaz a nyelőcső és a bélcsatorna felső szakasza között. A megcsavarodó gyomor csapdába ejti a benne lévő levegőt, ételt, vizet, stb. A felfúvódott gyomor akadályozza a hasi vénák működését, alacsony vérnyomást, sokkos állapotot, és belső szervi károsodásokat idéz elő. A fenti hatások együttes fellépése gyorsan végezhet a kutyával.

 

Mi okozza a felfúvódást?

 

Jelenlegi ismereteink nem teszik lehetővé számunkra, hogy pontosan meghatározzuk azokat a különleges eseményeket, amelyek kiválthatják a betegség heveny fajtáját az arra hajlamos kutyáknál, bár a stressznek egyes formái kétségtelenül okolhatók ezért. Annyi biztos, hogy egyes kutyák hajlamosabbak a felfúvódásra, mint mások, és az ezért az állapotért okolható kockázati tényezők között biztosan szerepel a kutya testfelépítése, táplálkozása, védőoltása, temperamentuma és személyisége is.

 

A gyomortágulatban vagy gyomorcsavarodásban szenvedő kutyák elhalálozásának aránya átlagosan 30%. A gyomorcsavarodásban szenvedő kutyáknak mintegy fele még az állatorvosi kezelés vagy a műtéti beavatkozás előtt meghal. Vagy holtan találják őket, vagy meghalnak még úton a kórház felé, esetleg az állatorvos elaltatja őket, mert már nem sok esélyt ad nekik, illetve a tulajdonos pénzügyi helyzete nem engedi meg annak kezelését.

 

Ezzel szemben, a megfelelő kezelésben részesült kutyáknál több mint 80% a valószínűsége annak, hogy túléljék a felfúvódást és normális életet éljenek. Az állatorvosok az elmúlt két évtizedben kifejlett sokkterápiával, biztonságosabb fájdalomcsillapítókkal és fejlettebb műtéti technikákkal drámaian csökkentették a gyomortágulatban szenvedő kutyák halálozási arányát: több mint 50%-ról kevesebb mint 20%-ra.

 

Túl gyakran azonban a felfúvódásban elpusztult kutyák tulajdonosai azt mondják, hogy amikor rájöttek az állat komoly problémájára, azonnal rohantak vele az állatorvoshoz és ott annyit mondtak, hogy valószínűleg csak a „hasa fáj," illetve, hogy a gyomra ki van kitágulva, de nincs megcsavarodva. Néha az állatorvos felismerte ugyan a tágulást, de a csavarodást már nem, ezért csupán gyomorszondával próbálták a nyomást enyhíteni, és a kutyát hazaküldték.

 

Olyan eset is volt, amikor a kutyát gyomortágulattal vagy csavarodással diagnosztizálták, és ugyancsak a gyomorszonda segítségével enyhítették a nyomást, de a problémát véglegesen megoldó műtétet (a gyomor kivarrását) már nem hajtották végre, vagy azért, mert úgy gondolták, hogy az állat túl beteg és nem bírná ki, vagy az állatorvos nem volt megfelelően felszerelve vagy felkészülve, hogy végrehajtsa a műtétet. Ez utóbbi akkor fordulhat elő, ha az egy zsúfolt nappali rendelés közepén van, vagy ha - főleg éjszaka - nem áll elegendő technikai segítség a rendelkezésére, hogy megfelelően el tudja végezni a műtétet, amely gondos érzéstelenítést és megfelelő folyadék terápiát igényel, valamint a kutya életjeleinek szoros nyomon követését.

 

Több Európából és az Egyesült Államokból származó klinikai jelentés azt mutatja, hogy a gyomorcsavarodást megelőző műtétet, amit nyomáscsökkentésnek kell követnie, a lehető leghamarabb el kellene végezni minden olyan kutyán, amelyik gyomortágulásban szenved, függetlenül attól, hogy a gyomorcsavarodás beállt-e vagy sem. A felfúvódás ellen hagyományosan kezelt kutyáknak gyomorcsavarodás kiújulásának aránya műtét nélkül megközelíti a 100%-ot, míg a műtött esetek kiújulási aránya kevesebb, mint 5%. A megműtött kutyák gyomra még kitágulhat ugyan, de nem valószínű, hogy megcsavarodik, így hát, ha műtét utáni tágulás lép fel, valószínűleg hagyományosan is lehet kezelni. A megfelelő kezelés és ellátás tehát életmentő lehet!

 

Mit is jelent mindez?

 

Ha a kutyánk hasa felfúvódik, az állat nem érzi jól magát, és állapota egyre rosszabbodik, azonnal rohanjunk vele állatorvoshoz, lehetőleg egy sürgősségi műtéthez megfelelően felszerelt állatorvoshoz! A gyomorpuffadás egy életveszélyes állapot, még akkor is, ha (még!) nincs megcsavarodva! Azonnali dekompresszió szükséges, hogy csökkentsék a vérerekre nehezedő nyomást és visszaállítsák a vér áramlását a szívbe, mert a sokk a klinikai tüneteket követő néhány percen belül beállhat!

 

A sokk kezelésére folyadék terápia javallott és, ha az állat szívritmusa rendszertelen, gyógyszeres kezelésre is szükség van. Ezeket a módszereket a lehető leghamarabb műtétnek kell követnie, mert a gyomrot vissza kell helyezni saját pozíciójába, és le kell rögzíteni (gastropexia), mielőtt még visszafordíthatatlan károsodást szenvedne. A legjobb mutatói annak, hogy a kutya mennyire jön helyre a műtét után, az a műtét előtti fizikai állapota (sokkos állapota) és a gyomor műtét közben feltárt állapota (mivel a halott vagy a haldokló gyomor szövetei nagyon rossz előrejelzést mutatnak). Abban az esetben, ha szövődmények fordulnának elő, a műtétet követő néhány napig általában az állat intenzív felügyelete is szükséges.

 

Ha azt gyanítjuk, hogy a kutya felfúvódott, de az állatorvos jellegtelen problémának tartja és elhárítja ezt a diagnózist, kérjünk röntgenfelvételt a gyomráról, hogy kizárhassák a gyomortágulást! Ha csavarodásos vagy anélküli tágulást diagnosztizálnak és elvégezték a dekompressziót, akár gyomorszondával, akár egy nagy tű segítségével, amelyet átszúrnak a test falán, a kutyát azonnali műtétre jelöltnek kell tekinteni, kivéve, ha az állapota túlságosan instabil ahhoz, hogy elbírja az érzéstelenítést. Ha az állatorvos bármilyen okból kifolyólag a műtét elhalasztását javasolja, azonnal hagyjuk faképnél, és haladéktalanul kérjük ki egy másik szakember véleményét! A műtét késleltetése ugyanis jelentősen növeli a gyomorcsavarodás esélyét, vagy - ha már megtörtént -, csökkenti az állat életben maradásának esélyét!

Gyomorfelfúvódás (volvulus tágulás)

A gyomorfelfúvódás (tágulás), amit gyomorcsavarodás (gyomor torzió) követ, egy életveszélyes állapot. A részleges vagy teljes csavarodás megakadályozza, hogy az étel bekerüljön a gyomorba, vagy távozzon onnan. A has megduzzad. A beteg kutya nyáladzik, émelyeg, nyugtalanul kóborol, kedvetlenné válik, és a fájdalom jeleit mutatja. Gyorsan kialakulhat a sokkos állapot. A felfúvódás egy heveny állapot, és még azoknál a kutyáknál is magas a halálozási arány, amelyek azonnali orvosi ellátásban részesülnek. A korai diagnózis és a gyors sebészi beavatkozás együttesen az azonnali orvosi kezeléssel növelik a túlélési esélyeket. Ez az állapot azonban nagyon súlyos.

 

Diagnózis

 

A röntgenfelvételek megerősítik a diagnózist. Lehet, hogy a beteg kutya csupán rosszul érzi magát, de az is lehet, hogy életveszélyes, sokkos állapotba kerül. Elengedhetetlen ilyenkor, hogy csökkentsék a gyomorra nehezedő nyomást. Ha nem lehet csövet leengedni a kutya nyelőcsövén, az állatorvos egy nagy tűvel átszúrja a hasfalat, és közvetlenül a gyomorba vezeti azt.

 

Kezelése

 

Azonnal el kell kezdeni a sürgősségi kezelést folyadékokkal, kortikoszteroidokkal, antibiotikumokkal, a szívritmuszavart ellenőrző és a nagy mennyiségű szövet-károsító gyököket korlátozó gyógyszerekkel! Ugyanakkor a műtét során a gyomrot visszacsavarják és lerögzítik normál helyzetébe. A lépet, mivel úgy viselkedik, mint egy inga és a gyomorcsavarodás gyakran megkárosítja, általában szintén eltávolítják.

 

Megelőzése

 

Ha olyan kutyánk van, amelynél fennáll a felfúvódás kockázata, akkor bizonyos lépésekkel megakadályozhatjuk a probléma kialakulását. Minden étkezés előtt, illetve után egy órával korlátozzuk az állat vízfogyasztását. Ne engedjük meg, hogy a kutya teljesen kiürítse a tál tartalmát: vizet csak mérsékelt mennyiségben kell fogyasztania! Ne engedjük, hogy étkezés után hemperegjen vagy más, ehhez hasonló mozdulatokat végezzen! Nem bizonyított az a tény sem, hogy ha kevesebb adag ételt adunk a kutyának, akkor csökkenni fog az esetleges puffadás kockázata.

 

Veszélyeztetett fajták

 

A felfúvódás kockázati szintje a kutya fajtájától is nagyban függ. A közepes méretű, nagy, vagy óriás fajtáknál, melyeknek mély, keskeny mellük van, gyakrabban kialakul ez az állapot. Sajnos a Fila brasileiro is előkelő helyen áll a veszélyeztetett fajták sorában!

 

Az alábbi jótanácsok nem pótolhatják az állatorvosa útmutatását, de jó szolgálatot tehetnek vészhelyzetben!

 

A tünetek

 

A gyomortágulás/gyomorcsavarodás jellemző tünetei között nagyon gyakran szerepelnek a következők (ám nem feltétlenül az összes). Arra mindenképpen számítson, hogy az első tünetek megjelenésétől kezdve sajnos NAGYON KEVÉS IDEJE marad, néha csupán percek, máskor néhány óra, arra, hogy megfelelő orvos kezéhez juttassa a kutyát! Ismernie kell a kutya minden rezdülését, hogy azonnal észre vegye, ha nem viselkedik a megszokott módon!

 

-         A kutya hányni próbál, de általában nem tud. Ez 5-30 percenként ismétlődhet. Ez az egyik legjellemzőbb tünet. A „sikertelen hányás” azt jelenti, hogy vagy semmi nem jön fel a kutya gyomrából, vagy csupán hab és/vagy nyálka az eredmény.

-         A kutya nem a szokásos módon viselkedik. Ez talán az egyik legkorábbi figyelmeztető jel, és lehet, hogy az egyetlen jel, ami csaknem bizonyosan elő fog fordulni a tünetek közt. Ilyen figyelmeztető jel lehet, ha a lakásban tartott kutya az éjszaka közepén – szokatlan időben - kikéredzkedik. Ha ez gyakori és sikertelen hányási kísérletekkel kombinálódik, a küszöbön álló gyomorcsavarodás nagyon is valós lehetőség lehet.

-         A kutya nagyon izgatott és nyugtalan. Szintén az egyik legkorábbi figyelmeztető jel, és nagyon jellemző.

-         A kutya „púpos” vagy „görnyedt” benyomást kelt. Nagyon gyakran előfordul.

-         A kutya nem hallatja a megszokott bugyogó, és az emésztéssel kapcsolatos egyéb hastájéki hangokat. Ezekről fülünket az egészséges kutya hasára tapasztva szerezhetünk tapasztalatot, ilyenkor pedig hasonló módon figyelhetünk fel hiányukra. Ha ismeri ezeket a jellegzetes hangokat, akkor bármely más, a gyomorcsavarodásra figyelmeztető tünet esetén azonnal ellenőrizze meglétüket vagy hiányukat!

-         A kutya hasa felpuffadt, kemény, feszes érintésű (dobhoz hasonló). A közkeletű „felfúvódás” kifejezés ellenére ez a tünet sokszor egyáltalán nem jön elő, illetve nem kifejezett.

-         A kutya ínye sápadt, fakó, vagy abnormális színű. Kezdetben általában sötétvörös, később fehér vagy kékes színű.

-         A kutya köhög.

-         A kutya émelyeg, öklendezik, de hányni nem tud.

-         A kutya erősen nyálzik, nyálát folyatja.

-         A kutya ajkai körül habos nyálka látható, vagy ilyet hány.

-         A kutya vizelni vagy üríteni próbál, de nem tud.

-         A kutya szűköl, nyüszít.

-         A kutya ide-oda ténfereg.

-         A kutya a levegőt nyalogatja.

-         A kutya búvóhelyet keres.

-         A kutya az oldalát nézegeti, nyalogatja, vagy a hasi fájdalom vagy rosszullét más jeleit mutatja.

-         A kutya nem fekszik le, esetleg le sem ül.

-         A kutya szétvetett lábakkal áll.

-         A kutya összegömbölyödik, esetleg más görnyedt testtartást vesz fel.

-         A kutya apró kavicsokat vagy gallyakat próbál lenyelni.

-         A kutya természetellenesen sokat iszik.

-         A kutya erősen vagy gyorsan liheg.

-         A kutya felületesen lélegzik.

-         A kutya szájnyálkahártyája hideg.

-         A kutya szemmel láthatólag gyenge, nem képes állni, vagy szétvetett lábakkal áll. Különösen a korai szakaszban jellemző.

-         A kutya szívverése felgyorsult. A szívverés a gyomorcsavarodás előrehaladtával felgyorsul.

-         A kutya pulzusa gyenge.

-         A kutya összerogy, eszméletét veszti.

 

Az okok

 

-         Stressz. Ezt okozhatják kutyakiállítások, fedeztetés, kölykezés, étkezés, napirendváltozás, új kutya befogadása, stb.

-         Levegőnyelést eredményező tevékenységek.

-         Rossz étkezési szokások és feltételek, különösképpen: Megemelt etetőtálak, gyors evés, tartósítószerként citromsavat tartalmazó szárazeledelek etetése (a veszély még tovább nő, ha az ilyen eledelt feláztatjuk!), az első négy leggyakoribb összetevője közt zsírt tartalmazó szárazeledelek etetése, nem kellő mennyiségű hasnyálmirigy enzim etetése (ilyenek vannak például a húsokban /trypsin/). A kezeletlen hasnyálmirigy enzim betegséggel és/vagy vékonybél bakteriális túlburjánzással küzdő kutyák általában gázosabbak, és így nagyobb veszélynek vannak kitéve. Nem jó, ha a kutya közvetlenül evés előtt vagy után túl sok vizet iszik, mert így felhígulnak a teljes emésztéshez szükséges emésztőnedvek. Nem jó, ha a kutya gázosító ételeket fogyaszt, különösen szója-termékeket, söripari élesztőt, valamint lucernát). Az sem tesz jót, ha túl gyorsan túl sok vizet iszik, mert ilyenkor könnyen levegőt nyelhet. Kerülendő a mozgás evés előtt, de különösen utána (kb. 1 óra hosszat).

-         Örökletes hajlam. Ha első fokú rokonnak már volt gyomorcsavarodása.      A kezeletlen hasnyálmirigy enzim betegséggel küzdő kutyák általában jobban ki vannak téve a gyomorcsavarodás veszélyének, mivel a részleges emésztés nagyobb gázosodást okoz.

-         Testfelépítés és fizikai jellemzők. Ha azonos fajtához tartozó más kutyákhoz képest a mellkasa mélyebb és keskenyebb. Ha a kutya már idősebb. Ha a kutya nagytestű. Ha a kutya kan ivarú. Ha a kutya alultáplált.

-         Természet. Félénk vagy ideges temperamentum. Stressznek kitett. Más kutyákkal vagy emberekkel szemben agresszív.

 

Megelőzés

 

-         Kerüljük el az erősen stresszes helyzeteket! Ha nem kerülhetők el, akkor lehetőség szerinti mértékben próbáljuk meg minimalizálni a stresszt. Nagyon figyeljünk oda! Ezt okozhatja egy látogatás az állatorvosnál, kutyakiállítások látogatása, fedeztetés, kölykezés, stb.

-         Ne használjunk megemelt etetőtálakat!

-         Lehetőleg ne mozgassuk a kutyát evés előtt legalább egy órával (de ha lehet tovább), illetve főként evés után! Különösen kerüljük a gyors mozgást, és ne engedjük a kutyát a hátán hemperegni!

-         Ne engedjük a habzsolást!

-         Egy helyett legalább naponta 2-3 alkalommal etessünk!

-         Egy órával etetés előtt és után ne adjunk vizet a kutyának! Az ilyenkor elfogyasztott víz felhígítja a tökéletes emésztéshez szükséges emésztőnedveket, ami gázosodást okoz.

-         A gázosodási tünetek kezelésére mindig legyen kéznél a gázosodást csökkentő vagy lassító, simithicone-tartalmú készítmény! (Beszéljen állatorvosával!) Ha a kutyánk egynél többször böfög vagy a gázosodás egyéb egyértelmű jelét mutatja, azonnal adjunk neki a készítményből! Ennek hiányában szükség esetén megfelelhet a célnak egy fél evőkanálnyi szerecsendió etetése is. Ha ugyanis ezzel sikerül csökkenteni vagy lelassítani a gázosodást, akkor igazi gyomorcsavarodás esetén valószínűleg nyertünk magunknak és kutyánknak némi életmentő időt, hogy elérjük a rendelőt!

-         Mindig legyen a kutya előtt friss víz, kivéve étkezése előtt és után egy-egy órával.

-         Tegyük az étkezéseket békés, stressz-mentes időszakokká! A kutyák ne tudjanak ilyenkor verekedni, ne kelljen félteniük az ételt, stb.

-         Ha változtatunk az étrendjükön, fokozatosan, néhány hét alatt vezessük be az új étrendet!

-         Ne etessünk kizárólag szárazeledelt!

-         Etessünk magas proteintartalmú (>30%) étrendet, ami különösen nyers (!) húsból álljon!

-         Ha szárazeledelt etetünk, kerüljük az olyanok etetését, amelyek az első négy leggyakoribb összetevőjük közt zsírt tartalmaznak!

-         Ha szárazeledelt etetünk, kerüljük az olyanok etetését, amelyek citromsavat tartalmaznak! Ha mégis citromsavat tartalmazó szárazeledelt kell etetnünk, akkor NE áztassuk fel a tápot!

-         Ha szárazeledelt etetünk, válasszunk olyanokat, amelyek az első négy leggyakoribb összetevőjük közt hús- és csontkészítményeket tartalmaznak!

-         Etessünk a lehető legkevesebb szénhidrátot. Ez nagyon jellemző összetevője pl. a közönséges kutyakekszeknek.

-         Etessünk minőségi eledeleket. Különösen hasznosak a teljes, feldolgozatlan eledelek.

-         Etessünk megfelelő mennyiségű rostot. (A kész kutyatápban legalább 3,00% nyersrost legyen.)

-         Szükség esetén adjunk emésztést segítő enzimet az eledelhez!

-         A táplálékban legyen, ha nincs adjunk hozzá, a gázosodást csökkentő, különleges gyógynövénykeverékeket!

-         Kerüljük a sörélesztőt, lucernát és szóját tartalmazó termékeket!

-         Biztosítsuk a belek savas környezetét! Szükség esetén ezt az egyes étkezések után közvetlenül adott 1-2 evőkanál aloe vera zselé vagy 1 evőkanál almaecet segítségével is biztosíthatjuk.

-         Biztosítsuk a belekben a hasznos baktériumok jelenlétét! Adjunk acidophilus kiegészítőt! Ez meggátolja a szénhidrátok erjedését, ami gyors gázosodást okozhatna. Ez különösen olyankor fontos, amikor a kutya antibiotikumokat kapott, mivel ezek általában a hasznos baktériumok szintjét is csökkentik.

-         Ne engedjük, hogy a kutya mértéktelenül és gyorsan igyon. Erre különösen a forró napokon kell odafigyelni.

-         És ami talán a legfontosabb: ismerjük meg minél alaposabban a kutyánkat, hogy tudjuk, mikor nem viselkedik normálisan!


A gyomorcsavarodás kialakulásának, megelőző műtétének (gasztropexia) és az életmentő műtétnek a részletes bemutatása.