A kutya tartásához kapcsolódó magyarázatok

 

12 - A kölyökkori hasmenésről

 


 

A kölyökkori hasmenésről

 

A kölykök egyik leggyakoribb és legjellemzőbb „betegsége” a hasmenés. Mindenekelőtt le kell szögeznünk annyit, hogy a hasmenésnek nagyon sok oka lehet, és a kezelésükre is számtalan módszer közül válogathatunk, ezért ezek teljes körű ismertetése szinte lehetetlen vállalkozás lenne, annyira függ minden a körülményektől, illetve az egyedektől. A legfontosabb, leggyakoribb okok és kezelési lehetőségek ismerete, valamint a diagnózis felállítása azonban nem egyszer életmentő lehet a kölykök számára.

 

A kölyökkori hasmenés felismerése alapvetően a széklet konzisztenciája, állaga alapján történhet. E szerint négy alapvető fajta kölyökkori székletfajta különíthető el egymástól:

 

  1. Normál széklet (félkemény-kemény, alakjukat jól megőrző kisebb-nagyobb rudacskák).

  2. Pudingszerű széklet (lágy, krémes jellegű, kisebb-nagyobb dombocskákba halmozódó széklet).

  3. Vízszerű széklet (barna, vízszerűen szétfolyó széklet).

  4. Vízszerű véres széklet (barna, vízszerűen szétfolyó, láthatóan vért is tartalmazó széklet).

 

Széklet tekintetében az elérendő cél természetesen a normál széklet. Ha a kölykök normál székletet produkálnak, és a hőmérsékletük is normális (azaz 38-39 Celsius fok közé esik), akkor gyakorlatilag szinte biztosak lehetünk benne, hogy a kölykök egészségesek. Ez alól a szabály alól is lehetnek persze kivételek (pl. ha a kutya rákos), az esetek többségében azonban jó eligazítást ad.

 

A paraziták és a hasmenés

 

Ha a kölykök hasmenését paraziták okozzák, akkor a leggyakoribb kiváltó ok általában a kokcidiózist okozó coccidia vagy a giardiosist okozó giardia parazita. A tünetek között mindkét esetben szerepel a hasmenés is, a két eset kezelése azonban különböző.

 

Coccidia bizonyos fokig minden kutya bélrendszerében előfordul. Ha a kutya stresszes állapotba kerül (pl. szállításkor, új környezetbe kerül, stb.), akkor a stressz következményeképpen a coccidia túlszaporodhat, és így elterjedve hasmenést okozhat. A legjobb megoldás ilyenkor az, ha a kölyöknek sulfadimethoxine tartalmú készítményt, például 40%-os ALBON injekciót és/vagy szájon át adható 5%-os szuszpenziót adunk. Hogy mennyit és hogyan, arról kérdezze meg állatorvosát! Használható az ivóvízbe kevert CORID készítmény is. A kezelés időtartama az állat válaszreakciójától is függ, általában 5 napos kúra elegendő, de a kezelést mindenképpen mindaddig folytatni kell, amíg az állat legalább 48 órája már tünetmentes. Megfelelő kezelés után a kölykök teljesen meggyógyulnak.

 

A giardia embereket is megfertőzhet, ha fekáliával szennyezett vizet fogyasztanak. A kutya fertőzöttsége a széklet vizsgálatával állapítható meg. A földről összeszedett székletmintából a normál állatorvosi rendelőben a parazita kimutatása sokszor nem egyszerű, ezért jobb az ilyen fertőzésre gyanús kutyát közvetlenül a rendelőben megvizsgáltatni, ahol az orvos egyenesen a végbélből vehet székletmintát, amiben jobban észrevehető a giardia. Ha a kutyákat giardia parazita fertőzte meg, kezelésükre többnyire metrodinazole vagy fernbendazole, illetve DrontalPlus kúra használatos. Az önálló vagy egymással kombinált metrodinazole vagy fernbendazole kúra általában 5 napos, szükség esetén további 10 nappal meghosszabbítható. A DrontalPlus kúra a féreghajtáshoz normál körülmények között is szükséges tablettamennyiség beadását jelenti naponta, 3 egymást követő napig. A kezelést most is mindenképpen mindaddig folytatni kell, amíg az állat legalább 48 órája már tünetmentes. Megfelelő kezelés után a kölykök teljesen meggyógyulnak. Ha célunk a megelőzés, giardia ellen létezik védőoltás is!

 

Figyelem! Mind a coccidia, mind pedig a giardia fertőzés megállapításához mikroszkópra és a parazitákkal kapcsolatos különleges szaktudásra is szükség van, a diagnózist és a szükséges gyógymód meghatározását tehát ilyen fertőzés gyanúja esetén feltétlenül bízzuk állatorvosra!

 

Pudingszerű hasmenés

 

Ha a kölyöknél pudingszerű hasmenés jelentkezik, biztosak lehetünk benne, hogy valami nincs egészen rendben. Ezt a fajta hasmenést sokan elbagatellizálják, illetve nem is tartják bajnak, pedig ez olyan, mint a vörös zászló: még időben figyelmeztet bennünket arra, hogy valami rossz irányba fordult. Ha ilyesmit látunk, az illető egyedet vegyük közelebbi megfigyelés alá, tudatosan ellenőrizzük a székletét mindaddig, amíg csak újra normál székletet nem produkál.

 

A pudingszerű hasmenésnek sokféle oka lehet, köztük például:

 

-         a kutya étrendjének megváltoztatása

-         a kutya túletetése

-         a kutya „szemetet” (füvet, földet, székletet, stb.) evett

-         a kutya stresszes

-         a kutya szokatlanul sokat mozgott vagy egyéb okból izgatott

 

A lényeg az, hogy ha pudingszerű hasmenéssel találkozunk, akkor feltétlenül tegyük fel magunknak a kérdést: mi okozhatta? Ha rájövünk, először is próbáljuk megszűntetni ezt a kiváltó okot és jegyezzük is meg magunknak a jövőre vonatkozóan, hogy az adott kutyánál az adott körülmény hasmenést váltott ki.

 

Ha a kutya ezek után néhány nap alatt rendbe jön, nincs különösebb teendőnk. Ha nem, akkor keverjünk az ételébe kis adagnyi sütőtököt. (A sütőtök ilyen szempontból remek étrend kiegészítő, hasmenésnél segít keményebb székletet produkálni, furcsa módon azonban szoruláskor is használható, ekkor ugyanis ellentmondásos módon enyhe hashajtó hatással bír.)

 

Ha nyerskosztot etetünk, akkor könnyű lesz a sütőtök etetése is, a kutyák ugyanis szívesen fogyasztják. Ha azonban táppal etetjük őket, akkor lehet, hogy visszautasítják. Ebben az esetben, ha a pudingszerű széklet túlságosan is felhígul, el kell gondolkozni a gyógyszeres kezelésen is.

 

A gyógyszerek közt első körben szóba jöhet a Kaopektát és az Imodium AD (mindkettő esetében felnőtt emberi adag adható tabletta vagy folyadék formájában). Makacs hasmenés esetén forduljunk állatorvoshoz!

 

Vízszerű hasmenés

 

A vízszerű hasmenésre komolyan oda kell figyelni, ez ugyanis egyértelműen a kölyök betegségére utal.

 

Ha a kölyöknek ilyen hasmenése van, fokozottan figyeljünk oda rá, nehogy a kutya kiszáradjon. Ha 24 órán belül nem vagyunk képesek úrrá lenni a hasmenésen, a kutyát feltétlenül vigyük állatorvoshoz!

 

A kiszáradás fokára a kölyök bőrének állapotából következtethetünk: az egészséges, nem kiszáradt kölyök bőre a hátán laza, ha két ujjal összecsippentjük, azonnal eredeti állapotába simul vissza. Ha megmarkoljuk, messze felhúzható, eltávolítható a kölyök testétől, izmaitól. Ha a kölyök kezd kiszáradni, akkor a bőre feszesebbé, merevebbé válik, nehezebb eltávolítani a teste közeléből, és ha két ujjal összecsippentjük, csak nagyon nehezen simul vissza eredeti állapotába, sokáig ráncos marad.

 

Ha ezt tapasztaljuk, akkor a lehető leghamarabb meg kell szűntetnünk a kutya kiszáradását. Először is biztosítsuk, hogy rengeteg ivóvize legyen. Az ásványi anyagok pótlására adhatunk neki ízesítetlen Pedialyte elektrolitot is. Ha ezt a kölyök önmagában nem hajlandó meginni, keverjünk bele egy kis húslevest.

 

Bármilyen meglepő, ha a kutyának hasmenése van, jól tesszük, ha egy napra nem adunk neki szilárd táplálékot! Ez ugyanis segít pihentetni a beleket. A felnőtt kutyákhoz hasonlóan a kölykök is nagyszerűen elvannak egy napig élelem nélkül. A vízzel már más a helyzet. Tehát az a kutya, amelyik nem eszik, de rengeteg vizet iszik, messze nincs akkora veszélyben, mint az, amelyik eszik ugyan, de nem iszik!

 

Ha a kölyök nem iszik, vigyük állatorvoshoz. Ilyenkor infúziós folyadékpótlást kap, illetve további gyógyszereket, melyekkel remélhetőleg megszűntethető a hasmenés.

 

Vízszerű véres hasmenés

 

Ha vízszerű véres hasmenést tapasztalunk, akkor állatorvosi vészhelyzettel állunk szemben! A kölyköt azonnal vigyük állatorvoshoz! Ha 1-2 napot várunk, minden valószínűség szerint elveszítjük a kölyköt!

 

Orvosi kezelés nélkül az ilyen kölykök 24-48 óra alatt kiszáradhatnak és elpusztulhatnak. A véres hasmenés otthon nem kezelhető!

 

További megjegyzések

 

Amíg a kölykök bármilyen hasmenéses tünetekben szenvednek, semmiképpen se engedjük, hogy az állatorvos valamilyen védőoltást adjon be nekik. Akkor se kapjon a kutya védőoltást, amikor valamiért antibiotikumokat kap. Az ilyesmi ugyanis hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat!

 

Ha a kölyök hosszabb időn át változatlanul túlságosan lágy székeltet produkál, akkor jól tesszük, ha átgondoljuk, hogy mivel is etetjük? Az egyes egyedek ugyanis érzékenyek lehetnek bizonyos alapanyagokra, adalékanyagokra. Annak meghatározására, hogy a mi kölykünk esetében is ez-e helyzet, meg kell próbálnunk behatárolni a probléma forrását. Ha nyerskosztot etetünk, akkor kis időre hagyjunk fel a gabona és zöldség etetésével, és adjunk csak húst. Ha tápot etetünk, akkor a megszokott táp helyett válasszunk olyat, amelyben a lehető legkevesebb összetevő szerepel. Figyeljük a kutyát. Ha a sima hússal vagy az új táppal etetve a széklete rendbe jön, akkor az érzékenységet kiváltó összetevő valószínűleg valahol a jelenlegi és a megszokott étrendje közti különbséget jelentő tápanyagokban van. Adjunk a hús mellé egyenként az egyébként rendszeresen etetett eledelekből, gabonafélékből, zöldségekből, stb. Ha a széklet továbbra is rendben van, adjunk hozzá újabb kiegészítőt, és így tovább, egészen addig, amíg meg nem találjuk a hasmenést kiváltó anyagot, majd azt teljesen hagyjuk el az étrendből, és helyettesítsük valami mással. Táp esetén a dolog macerásabb, ott a táp összetevőit kell nyomon követnünk, és többféle tápot sorban kipróbálva kell megtalálnunk a kutyánk számára legmegfelelőbbet.