A kutya tartásához kapcsolódó magyarázatok

 

5 - Viselkedési problémák és kezelésük

 

V. Kölyökkutya leszoktatása a rágcsálásról.

 


 

Viselkedési problémák és kezelésük

 

V. Kölyökkutya leszoktatása a rágcsálásról.

 

A kutyának rágnia kell a fogainak, állkapcsának és fogínyének egészségesen tartása érdekében. Kölyökkutyákban különösen erős a késztetés a rágásra, mert csak így enyhíthetik a fogzáskor és a fogváltáskor jelentkező kellemetlen viszketést és gyulladást. De a kutyák rágcsálhatnak még izgalmukban, unalmukban is, vagy csupán a szórakozás kedvéért. A kutya egyik legfőbb szerszáma a szája, az állkapcsa: ebben viszi a dolgokat, ennek segítségével képes környezete megvizsgálására. A kölyökkutya valójában eleinte minden, a környezetében található dologhoz ugyanúgy közelít: „Megrághatom?”

 

A rágás természetes, normális és szükséges

 

Éjszaka és a nap nagy részében, de legalábbis dél körül a kutyák rendszerint alszanak. A reggeli és a késő délutáni csúcstevékenységei közt azonban feltétlenül első helyen áll a rágás, mint fő szórakozás. Végül is egy magára hagyott kutyának nem sok egyéb szórakozási lehetősége van, ugyebár. A nem kívánt rágcsálási esetek túlnyomó többsége valójában onnan ered, hogy a magára hagyott kutya valamilyen elfoglaltságot keres magának az idő eltöltésére. Kutya esetében a rágás tökéletesen normális, természetes, mi több, szükséges tevékenység! A nem kívánatos rágcsálás megelőzésére és kezelésére tehát csak akkor van szükség, ha az a természetes igényt meghaladó mértékű, vagy nemkívánatos dolgokra irányul. Ekkor a kutya rágás iránti természetesen késztetését képzéssel és neveléssel vissza kell téríteni a megfelelő, elfogadható és erre alkalmas rágókákra.

 

A nem kívánt rágcsálás megelőzése

 

Ha otthon vagyunk, foglaljuk le a kölyköt játékkal, sétával, tanítással, így a rágásra csak elvétve fog gondolni. Ha mégis el kell mennünk hazulról, akkor a kölyköt biztonságosan zárjuk el egy erre a célra alkalmas területre, kennelbe, ahol minden szükséges dolog a rendelkezésére áll (kényelmes fekvőhely, friss ivóvíz, stb.). A helységben vagy térségben ne hagyjunk más rágcsálnivalót, csak néhány erre alkalmas rágókát, esetleg élelemmel tölthető rágcsálható játékot.

 

A kölykök nagy része ilyenkor általában boldogan letelepszik, és amint elmegyünk hazulról, nekilát szórakoztatni magát a rágókákkal, és egy kis szunyókálást követően újabb rágcsálási „műszakkal” spannolja fel magát a hazatértünkre. Ez azért különösen fontos, mert a tapasztalatok szerint a nemkívánatos rágcsálások túlnyomó többségére közvetlenül a távozásunk után, illetve közvetlenül a hazaérkezésünk előtt kerül sor (tehát amikor a kölyök még izgatott az iménti távozásunk miatt, vagy már izgatott a küszöbön álló érkezésünk miatt).

 

Ha otthon vagyunk ugyan, de más dolgunk is van, akkor tegyük a kölyköt a ketrecébe egy élelemmel töltött rágókával, majd óráról-órára vigyük ki, hogy könnyíthessen magán (ha még nem szobatiszta). Játsszunk kicsit vele, majd egy frissen töltött rágókával együtt tegyük vissza a ketrecébe. Az elzárással megakadályozhatjuk, hogy a kölyök nemkívánatos dolgokhoz hozzáférve, rászokhasson azok rágcsálására, illetve biztosíthatjuk, hogy a kölyökben maximálisan kifejlődik a rágókák iránti igény és vágy.

 

A nemkívánatos rágcsálás átirányítása a rágókákra

 

A fent említett elzárásos módszerrel optimalizálható az önkiképzés: a kölyök saját magát tanítja meg a rágókák használatára. A kölyök valójában hamarosan szinte éppoly függővé válik a rágókáktól, mint egy alkoholista az alkoholtól. És ha már egyszer kialakult a kölyökben ez a rágóka-függőség, akkor a kölyök többé már nem akarja széttépni a szőnyeget, a függönyt, a heverőt, a ruhákat, a széklábat, a CD-lemezeket, a gyerekek játékait vagy a villanyvezetékeket. A kölyökből egyszersmind sokkal kevesebb valószínűséggel válik ilyenkor kényszeres ugató is. Ezen felül, ha a kutya valamiért kénytelen egyedül maradni otthon, minden további nélkül boldogan letelepszik, nyugodtan és csendesen várja hazatértünket, nem unatkozik, nem aggódik.

 

A fenti tehát a kölyök „önképzéssel” elsajátított önkéntes rágóka-függőségének kialakítását mutatja be. A rágókák iránti vágy kialakításába azonban nekünk is aktívan be lehet és be is kell kapcsolódnunk. Ha azon kapjuk a kölyköt, hogy rágókával játszik, azonnal dicsérjük meg, és adjunk neki jutalomfalatot. Ne vegyük magától értetődőnek, hogy a kölyök majd úgyis játszik a rágókákkal. Tudassuk a kölyökkel, hogy nagyon is helyeseljük ezt az újonnan felvett, kedvünkre való és igencsak dicsérendő szokását! Játsszunk vele a rágókákkal, hozassuk vissza vele, kerestessük meg vele, stb.

 

Mivel sokszor lesz rájuk szükség, ezért a rágókáknak feltétlenül elpusztíthatatlanoknak és nem lenyelhetőknek kell lenniük! Az emészthetetlen dolgok lenyelése potenciálisan halálos veszély forrása lehet a kölyök számára. Ha viszont könnyen szétrághatók, akkor rendszeres pótlásuk drága lehet. Ha tehetjük, vegyünk tehát inkább jó minőségű, tartós, megbízható rágókákat. A legjobb rágókák közé tartoznak a tölthető Kong, Biscuit Ball és Big Kahuna márkák, illetve az egyszerű, főzéssel sterilizált, füstölt vagy natúr teherhordó csontok. (Egy sertés vagy marha combcsontról a kölykök hamarosan lerágják a porcosabb forgókat, utána pedig a csöves csont belseje a műanyag rágókákhoz hasonlóan megtölthető pépes eledellel, így a kutya szívesebben, intenzívebben rágja, hogy az élelemhez hozzájuthasson! Arra a kiválasztáskor feltétlenül vigyázzunk, nehogy a túlságosan erős csonttal kárt tegyünk a kölykök fejlődő fogazatában!) Vigyázat! Különleges töltelék használatával a kölykök könnyen válogatóssá válhatnak, ezért töltelék céljára kizárólag a kutya rendes napi eleségét használjuk fel (nedves tápot, tápot, húst, szárított májat, egyéb nyerskosztot. A megtöltött Kongot vagy csontot tegyük a fagyasztóba, és már kész is a szuper rágóka! A táp vagy egyéb töltelék a felengedésekor lassan ki-kipotyog a rágókából, ahogy a kutya rágcsálja azt, így folyamatosan fenntartja a kölyök érdeklődését. A kölyök által leginkább kedvelt anyagokat, húst, májat, akármit, tegyük a játék legeldugottabb, legnehezebben hozzáférhető helyeire, hogy a kölyök folyamatosan érezze ugyan az illatát, de csak a legvégén férhessen hozzá. Sok kölyköt így annyira lefoglal a legjobb falat előhalászásának művészete, hogy akár el is alszik játék közben! Ha a kölyök nemkívánatos dolgokat rágcsált, egészen addig ne adjunk neki tálból enni, amíg tökéletesen rá nem szoktattuk a rágókákra. Addig minden tápot, konzervet, húst, egyéb nyerskosztot csak és kizárólag rágókában kapjon meg. (Mivel a rágókából szabályosan megetethető mennyiség messze nem fedezi a kölyök szükségletét, a maradékot adhatjuk neki kézből jutalomként, ha azt látjuk, hogy rendesen játszik a rágókával!)