A kutya tartásához kapcsolódó magyarázatok

 

15 - Az oltásokról

 


 

Védőoltással egy állat bizonyos betegségekkel szemben ellenállóvá tehető. Ez tény. Viszont újra- és újraoltással nem tehető egy állat még immunisabbá és immunisabbá egy betegséggel szemben. Ez is tény, hiába állítják az állatorvosok az ellenkezőjét. Az emberek többsége sajnos kritikátlanul elfogadja a szakemberek véleményét, nem tájékozódik időben, teljesen nyugodt mindaddig, amíg baj nincs, de akkor gyakran már késő!

 

A kutyák védőoltásokra adott kedvezőtlen reakciói sokkalta gyakoribbak annál, mintsem szeretnék, hogy higgyük. Az ilyen káros reakciók összefoglaló neve vaccinosis. Az állatorvosok többsége még csak hallani sem akar róla, nemhogy beszélni, hiszen tőlük kapjuk az azt előidéző védőoltást!

 

A feltétlenül kötelező védőoltásokon kívül lehetőleg ne adassunk más oltást a kutyánknak, mert a vaccinosis következtében nagyon gyakran többet vesztünk a vámon, mint amennyit nyerhetünk a réven! A kötelező oltásokkal persze nincs mit tennünk, be kell adatnunk azokat, de a többivel… Nos, a többivel kapcsolatban legyünk nagyon óvatosak, informálódjunk, ne bízzunk meg vakon senkiben, főleg abban ne, akinek anyagi haszna származna a beadásából!

 

A védőoltások több gondot okoznak, mint amennyit reményeink szerint megoldanak vagy megelőznek. Többek között pajzsmirigy-zavarokat okozhatnak, ami viszont agresszívvá teheti a kutyát (!), kiválthatnak vagy stimulálhatnak epilepsziát, rákot, különféle allergiákat és viselkedési problémákat is, és a lista szinte végtelen. Aki nem hiszi, járjon utána! De tegyünk fel csak magunknak nyugodtan egyetlen egyszerű kis kérdést: Vajon az állatgyógyászat tényleg ennyire le lenne maradva a humán gyógyászattól a 21. században? Hiszen az embereknek sem kell évente újraoltatniuk magukat ugyanazon betegség ellen! És felesleges ez a kutyák esetén is. Nem az a kérdés, hogy kárt okoz-e a védőoltás a kutyánknak, hanem csupán az, hogy mikor! A védőoltás által kiváltott reakciók ugyanis nem feltétlenül követik közvetlenül az oltást, hanem gyakran csak hetekkel vagy hónapokkal az injekció beadását követően jelentkeznek az első káros tünetek!

 

Káros mellékhatással bírhat bármelyik, a kutyával érintkező vegyi anyag, bolha- és kullancsirtó- és riasztószer, légyirtó- és riasztó, gyógyszer, táplálék-kiegészítő, kész táp (!), sampon, miegymás, de mindenekelőtt és leginkább: a védőoltás. A forgalomba kerülő termékeket ugyan előzetesen tesztelik, és a kapott adatokat rendszeresen ellenőrzik is, ám ez még nem garantálja az abszolút biztonságot és hatékonyságot, mivel a kísérleti fázisban csupán nagyon behatárolt állatpopuláción kerülhet tesztelésre az adott anyag vagy készítmény. Az is előfordulhat, hogy egy-egy termék önmagában ugyan viszonylag biztonságosnak tűnik, ám más szerekkel együtt használva már károssá válik.

 

Az immunműködési zavarokra, immunrendszer által közvetített betegségekre, védőoltásokhoz köthető immunreakciókra, vagy autoimmun endokrin betegségekre (pajzsmirigygyulladás, Addison- vagy Cushing-kór, cukorbetegség, stb.) hajlamos vagy ilyenekben érintett kutyafajták esetében a következő oltási program ajánlott (MÉV = módosított élő vírus):

 

A kölyök kora

Az oltás típusa

9 hét

csak MÉV szopornyica/parvovírus

12 hét

csak MÉV szopornyica/parvovírus

24 hét, vagy idősebb

elölt veszettség vírus

 

Egy éves kor után évente mérjük meg az egyes jellegzetes kutyabetegségekre, például a szopornyicára és parvovírusra reagáló szérum antitest szinteket. Ez különösen ajánlható a korábban már kedvezőtlen oltási reakciókat mutatott egyedek, illetve az ilyen reakciókra fokozottan hajlamos fajták esetén. Az emlékeztető oltások homeopátiás nozódák használatával is helyettesíthetők. A nozóda a beteg állat váladékaiból vagy szöveteiből előállított anyag, amelyet megelőző szándékkal adnak a betegség kialakulásának meggátlására. A módszer nem hagyományosan elfogadott kezelés, melynek hatékonysága tudományosan nem bizonyított. Egy parvovírus nozóda esetén lefolytatott ellenőrzött kísérlet során a készítmény nem bizonyult eléggé hatékonynak a kölykök védelmében, igaz, hogy kényszerfertőzéses körülmények között. Ugyanakkor mind az európai adatok, mind pedig az észak-amerikai klinikai tapasztalatok támogatják a használatát.

 

Felnőtt kutyák oltására csak 3 éves, elölt veszettség vírusokat tartalmazó vakcinát használjunk. Kennel köhögés, corona vírus, leptospirosis, Lymo-kór elleni vakcinát ne adjunk a kutyának, csak ha ezek a betegségek járványszerűen fordulnak elő a körzetünkben, illetve a tenyészetünkben. Ha leptosirosis ellen oltatunk, ügyeljünk rá, hogy a vakcina a klinikai leptospirosist okozó legfrissebb szerotípusokat is tartalmazza!

 

Szukákat ne oltsunk tüzelés, vemhesség vagy szoptatás idején. Szintén ne oltassunk kutyát olyan stresszes időszakában, mint például sebészeti beavatkozás, utazás, betegség vagy fertőzés.