A kutya tartásához kapcsolódó magyarázatok

 

5 - Viselkedési problémák és kezelésük

 

XV. A szöges fojtó nyakörv használata.

 


 

Viselkedési problémák és kezelésük

 

XV. A szöges fojtó nyakörv használata.

 

A szöges fojtó lánc használata

 

A szöges fojtó lánc nagyon értékes és hasznos kiképzőeszköz. Nem minden kutya esetében kell ugyan feltétlenül használni, de ahol igen, ott felbecsülhetetlen szolgálatot tesz, gyakorlatilag szervokormány kutyákhoz! Nagyon sok embernek van viselkedési problémákkal küzdő kutyája. Számukra, megfelelő módon használva, nagy segítség lehet a szöges fojtó lánc. A kinézetük miatt sokan viseltetnek ellenérzéssel iránta, a valóságban azonban sokkalta humánusabb a használatuk, mint a rendes fojtó láncoknak.

 

 

Szöges fojtó lánc.                                Sima fojtó lánc.

 

A szöges fojtó lánc esetén a legnagyobb gond az, hogy a gazdák többsége egyáltalán nem tudja, hogyan kell annak megfelelő méretét kiválasztani, hogyan kell azt megfelelően felhelyezni, és hogyan kell annak a kutyán állnia ahhoz, hogy használata a kívánt eredményt hozza!

 

Az első lépés a szöges fojtó lánc megfelelő méret kiválasztása. Ez történhet a kutya (közvetlenül az álla alatt mért!) nyak-körméretének megadásával (általában 2,5 cm-es méretbeli ugrásokkal), illetve a kutya hozzávetőleges méretéhez rendelt alaplánc megvásárlásával (kicsi, közepes, nagy, óriás). Utóbbi esetben a szöges fojtó lánc pontos méretét a láncot alkotó egyes láncszemek eltávolításával állíthatjuk be. (Ha a megvásároltnál hosszabb láncra lenne szükségünk, a láncszemek egyenként is megvásárolhatók, és utólag betoldhatók a láncba!)

 

Láncszem szöges fojtó lánchoz.

 

A szöges fojtó láncot minden egyes nap csak közvetlenül a kiképzés előtt kell felhelyezni, utána pedig le kell venni azt a kutyáról. A sima fojtó láncot gyakran állandóan a kutyán hagyják, habár ez nem javasolt, mivel az izgágább, mindenre felágaskodó, felugráló kutyák esetleg akaratlanul is felakaszthatják vele magukat.

 

A tapasztalatlan gazdák által elkövetett egyik leggyakoribb hiba az, hogy nem elég szorosan mérve veszik le a kutya nyak-körméretét, illetve nem vesznek ki a láncból elegendő láncszemet ahhoz, hogy az megfelelően, szorosan álljon a kutya nyakán. A túlságosan nagy, laza nyakörv pedig csak lóg a kutya nyakán, így pedig nem fejtheti ki a kívánt hatását a kutyára. A szöges fojtó láncnak (és mindenféle fojtóláncnak, fojtókötélnek, stb.) az alábbi képen látható módon, szorosan kell állnia a kutya nyakán, közvetlenül a feje/álla alatt.

 

Megfelelően pozícionált sima fojtó lánc.

 

Túlságosan laza, a nyakon lecsúszott szöges fojtó lánc.

 

Megfelelően pozícionált szöges fojtó lánc.

 

A megfelelő méretű, helyesen feltett szöges fojtó lánc közvetlenül a fülek mögött fut, közvetlenül az áll alatt, mintegy az áll vonalának meghosszabbításában. A nyakra lecsúszó lánc hatása erősen csökken, a fenti középső képen látható módon használva alkalmazása értelmetlen, célját vesztett! A probléma egy-két láncszem kivételével megoldható. A póráz csatlakoztatására szolgáló gyűrűk a kutya nyakának (felénk eső!) oldalán legyenek.

 

A szöges fojtó lánc méretének módosítása: láncszemek kivétele, betoldása, stb.

 

Sok ember azzal követi el a hibát, hogy úgy okoskodik: ha nagyon szorosra veszi a szöges fojtó lánc méretét, akkor majd nem tudja a kutya fejét azon átbújtatva felhelyezni a láncot a kutya nyakára. És ebben igaza is van. A baj csak az, hogy a szöges fojtó láncot nem is a kutya fején átbújtatva kell felhelyezni és levenni, hanem úgy, hogy a láncot az egyik láncszemnél megbontva, gyakorlatilag szétbontva kell a kutya nyaka köré illeszteni, majd a láncszemet visszakapcsolva rögzíteni. (A felhelyezés és levétel megkönnyítésére kaphatók karabinerrel ellátott szöges fojtó láncok is.) A hagyományos módon (a lánc megbontásával) történő levétel mindig könnyebb, mint az ugyanilyen módszerrel való visszahelyezés.

 

Szöges fojtó lánc ollós karabinerrel.

 

A másik gyakori nagy hiba az, hogy a gazda a szöges fojtó lánc felhelyezésekor a kutya tarkójánál, a fülei mögött kapcsolja össze a láncszemeket, mivel ez a legkönnyebben hozzáférhető hely. A baj ezzel csak az, hogy hajlamosak vagyunk a láncot középtájon szét- és összekapcsolni, így felhelyezés után a póráz csatlakoztatására szolgáló gyűrűk a kutya álla alá kerülnek, ami viszont nagyon nem jó hely. Ügyeljünk rá tehát, hogy ilyenkor a láncot fordítsuk el úgy a kutya nyakán, hogy ezek a gyűrűk a kutya nyakának felénk eső (általában jobb) oldalán helyezkedjenek el.

 

Helytelen nyakörvállás: a gyűrűk a kutya tarkóján vannak.

 

Abszolút rossz nyakörvállás: gyűrűk hátul, nyakörv lecsúszva, az egész hatástalan.

 

Helyesen álló szöges fojtó lánc: a nyakon magasan, gyűrűkkel oldalt.

 

A póráz csatlakoztatása

 

A póráz két alapvető módon csatlakoztatható a szöges fojtó lánchoz aszerint, hogy a szöges fojtó lánc két végét összekötő lánc hány gyűrűjéhez csatlakoztatjuk azt. A választás főleg attól függ, hogy milyen a kutya viselkedése, illetve hogy mit szeretnénk csinálni.

 

Ha a pórázt mindkét gyűrűhöz csatlakoztatjuk, akkor a póráz megrántásakor a nyakörv megfeszül ugyan, ám a tulajdonképpeni fojtó hatás elmarad. Ha más szempont nem indokol egyebet, eleinte feltétlenül ezzel a beállítással kezdjük, és ha a kutya erre is jól reagál, maradjunk is ennél. Ha a kutya nem kellően reagál a kétgyűrűs fenyítésre, akkor kapcsoljuk a pórázt csupán az egyik gyűrűre (ez jellemzően a kutya nyakától távolabb eső gyűrű). Ilyenkor a póráz ugyanakkora megrántásakor a kutya a kétgyűrűs beállításhoz képest jelentősen erősebb, felfokozott, megsokszorozott fenyítést érzékel, legyünk tehát óvatosak.

 

Póráz felcsatolása két gyűrűre.

 

Póráz felcsatolása egy gyűrűre.

 

Szöges nyakörv helytelen használatának eredménye.

 

Fő a biztonság!

 

Ha szöges fojtó nyakörvet használunk, mindig használjunk vele együtt egy másik, tartalék nyakörvet is, lehetőleg fojtókötelet. Ennek indoka az, hogy ha ritkán is, de előfordulhat ugyanis az, hogy a szöges fojtó nyakörv a fenyítés során egyszerűen szétesik, és ilyenkor nagyon jól jön, ha van a kutyán tartalék, amivel mégis az ellenőrzésünk alatt tarthatjuk. A szöges fojtó láncot nem véletlenül használjuk, és ha használnunk kell, akkor a kutya valamilyen viselkedési problémával küzd. Fenyítést ezeknek is csak akkor adunk, amikor nem követik a parancsainkat. Ha tehát egy gazda például megfenyíti a kutyáját azért, mert agresszíven viselkedik idegenekkel szemben, és eközben lejön a szöges nyakörv, akkor bizony a gazdi nyakig ül a pácban, meg az idegenek is. Ha azonban a kutya a szöges fojtó láncon kívül fojtókötelet is visel, akkor ez soha nem történhet meg, hiszen a kutya továbbra is pórázon lesz. (A fojtókötél karikáját tehát ugyanahhoz a póráz-karabinerhez csatlakoztassuk, amihez a szöges fojtó lánc egy vagy két gyűrűjét is!)