A kutya tartásához kapcsolódó magyarázatok

 

8 - A kutyatápok összetevőinek értelmezése

 


 

A kutyatápok összetevőinek értelmezése

 

Hogyan értelmezzük a kutyatápok összetevőit?

 

A tápcímkék elemzése

 

Minden kutyatáp beltartalom-címkéjének meghatározott adatokat kell tartalmaznia, amelyek általában két részre vannak osztva:

 

1. megnevezés mező

2. információs mező

 

A megnevezés részben a következő adatok találhatók:

 

1. márkanév (pl. Iams, Purina stb.)

2. complete & balanced / teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálék, ez azt jelenti, hogy semmiféle kiegészítő eledelt nem kell mellé adagolni

3. azonosító, amely a táp (konzerv) összetevőit írja le (pl. Chicken Rice, Mushroom and Gravy – Szaftos csirke gombás rizzsel)

4. a táp osztályának megnevezése (pl. Growth/Növekedtető, Maintenance/Fenntartó, Lite/Fogyókúrás stb.) és a korosztály-kategória (Puppy/Kölyök, Adult/Felnőtt, Senior/Idős stb.)

5. súly (pl. 3 kg, 15 kg, 20 kg)

 

Az információs panel a táp tényleges beltartalmi értékeit tartalmazza:

 

1. általános elemzés (az összetevők százalékos aránya)

2. az összetevők listája (mennyiség szerint csökkenő sorrendben, tehát első helyen van a legnagyobb mennyiségben jelen lévő összetevő)

3. táplálkozás-élettani megfelelőség (mely specifikus életszakaszra tervezték és milyen teszteken ment keresztül)

4. adagolási útmutató

 

Szavatolt beltartalom

 

A szavatolt beltartalom rész az információs címkén a nyersfehérje és zsír minimális szintjét, valamint a rost és víztartalom maximális szintjét mutatja. A „nyers“ a teljes fehérjetartalomra utal és nem szükségszerűen a ténylegesen emészthető fehérjemennyiséget jelenti. Ez egy százalékos arány, a zsír mennyisége is csak közelítő érték. A tényleges mennyiség az összetevők minőségétől függ. A táp nedvességtartalma fontos információ, különösen akkor, ha különböző tápokat hasonlítunk össze. A 24% fehérje- és 10% nedvességtartalmú táp ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a 24% fehérje- és 6% nedvességtartalmú, a különbség csak annyi, hogy az első esetben a többletvizet is meg kell fizetni. De mit is jelentenek ezek az értékek pontosan?

 

Moisture / nedvességtartalom: a tápot lemérik, teljesen kiszárítják, majd újra megmérik, a súlycsökkenés mértéke a nedvességtartalom.

Fat / zsír: a kiszárított tápminta egy részét lemérik, éterrel kivonják belőle a lipideket (zsírokat), aztán újra lemérik. A súlyveszteség mértéke adja a zsírtartalmat.

Protein / fehérje: a kiszárított tápminta egy másik részét lemérik és elemzik a nitrogéntartalmát. A legtöbb fehérje átlagosan 16% nitrogént (N) tartalmaz, így a nitrogéntartalmat 6,25-tel szorozva meghatározható a fehérjetartalom.

Fibre / rost: a kiszárított tápminta utolsó részét lemérik, a gyomor emésztését szimulálva hígított savban, majd a belek emésztését szimulálva hígított lúgban főzik. A végeredményt lemérik, majd elégetik, és újra lemérik. A súlykülönbség mutatja a rosttartalmat.

Ash / hamu: a rostok elégetése után megmaradó rész a hamutartalom.

Carbohydrate / szénhidrát: a többi fő összetevő százalékos értékeit összeadva, és ezt az összeget 100-ból kivonva határozható meg a szénhidrát-tartalom.

 

A szavatolt beltartalom csak egy nagyon kis része a teljes táplálkozási képnek. Nem árt megjegyezni, hogy a foszfor közvetlen kapcsolatban áll a veseelégtelenséggel, a veseelégtelenség pedig az egyik fő halálozási ok a kutyáknál!

 

Összetétel

 

Az összetevők mennyiségileg csökkenő sorrendben vannak feltüntetve. Ez azonban nagyon csalóka lehet! Vegyük például, hogy marhahús (beef) olvasható az első sorban, ennek alapján feltételezzük, hogy ez a táp fő összetevője. Ám ha jobban megnézzük, a második sorban gabonaliszt (wheat flour), utána gabonacsíra (wheat germ), majd gabonadarálék (wheat middlings) stb. következik, amelyek teljes (összeadott) mennyisége jócskán meghaladhatja a marhahúsét.

 

Mesterséges színezékek

 

A kutyatápoknál használt mesterséges színezékek többsége kapcsolatba hozható bizonyos potenciális problémákkal. Az FD&C No.40 vörös pl. egy lehetséges rákkeltő anyag, mégis széles körben használják a hús friss kinézetének fokozására. A No.2 kékről feltételezik, hogy növeli a kutyák vírusokkal szembeni érzékenységét. Egy másik gyakran használt, de még nem teljesen bevizsgált színezék a No.5 sárga. A No.2 vörös és a No.1 ibolyakék színezéket az FDA betiltotta a hetvenes évek közepén, miután kiderült, hogy rákkeltő hatásúak, de ezt megelőzően kedvelt színezőanyagok voltak a tápokban. Egyébként jó, ha tudjuk, hogy az állateledel-gyártók nem a kutyák kedvéért színezik a tápot, hanem hogy a kutya gazdáját, a vásárlót kényeztessék! És ez még nem minden!

 

Cukor: ezt az összetevőt nem várnánk egy kutyatápban, mégis sokban megtalálható, különösen a nagyobb nedvességtartalmúakban (semi-moist). Néhányuk akár 15% cukrot is tartalmazhat. A cukor ízletesebbé és porhanyósabbá teszi a tápot és véd a baktérium-szennyeződés ellen. A kutyáknak nincs szükségük ekkora cukormennyiségre, amely megterhelve a hasnyálmirigyet és a mellékveséket, akár cukorbajt is okozhat. A cukor, teljes fehérje-, vitamin- és ásványianyag-mentessége miatt üres, haszontalan kalória csupán.

Só: sok táphoz a hús tartósítása miatt adják. Túl sok só irritálhatja az emésztőrendszert és felboríthatja az ásványianyag-háztartást, mert megbontja a kalcium/kálium egyensúlyt a kutya szervezetében. A só nagyobb mennyiségben akár életveszélyt is jelenthet a kutyára!

 

A minőség fontossága

 

A kutyatápokban leggyakrabban használt összetevők jelenléte a címkén nem szükségszerűen jelenti azt, hogy a kutya ezzel az eledellel megfelelően lesz táplálva. Az összetevőknek a helyes arányban kell szerepelniük és jó minőségűeknek kell lenniük, a feldolgozás előtt és után is.

Biológiai érték: Az összetevők biológiai értéke a helyes táplálás kulcsa. A biológia érték a tápban jelenlévő fehérjék aminosav-tartalmának mértéke. A tojás pl. kitűnő fehérjeforrás, mert az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Néhány táplálékféleség biológiai értéke: tojás 100%; hal 92%; marha, csirke, bárány, egyéb hús 78%; tej 78%; búza 69%; sikérbúza 40%; kukorica 54%. A búza és a kukorica önmagában nem kielégítő táplálék a kutya számára, de egy vagy két húsalapú fehérjével kiegészítve már tartalmazzák a hiányzó aminosavakat, tehát megfelelő táplálékot alkotnak. A táplálkozási folyamat a tápanyagok felvételéből, lebontásából és hasznosításából áll. A tápanyagok (zsír, fehérje, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok és víz) nélkülözhetetlenek a növekedéshez, a normál életfunkciók működéséhez, fenntartásához. Fontos szempontok a táplálékkal kapcsolatban az ízletesség és emészthetőség. Eszerint az összetevőkben a tápanyagtartalmon kívül az sem mellékes, hogy ízlenek-e a kutyának és milyen az emészthetőségük.

 

A táplálék emészthetősége – Az emészthetőség arra a táplálékmennyiségre utal, amelyet a kutya szervezete ténylegesen felszív. A tápgyártók általában pontos információval tudnak szolgálni az általuk gyártott tápok emészthetőségével kapcsolatban, de ha mégsem, akkor az elfogyasztott táp és a keletkezett bélsár mennyiségének összehasonlításával meg lehet saccolni. Minél kevesebb a bélsár, annál jobban hasznosult (emészthető) a táplálék.

Feldolgozás előtti minőség – Nem elég csak az összetevők definícióját megismernünk. A sovány, gyenge talajon termesztett gabonafélék szegényebbek lesznek vitaminokban és ásványi anyagokban. A gabona- és zöldségfélék trágyamaradványokkal és különböző növényvédő-szerekkel fertőzöttek lehetnek. Ezen kívül penész és gomba is károsíthatja a táp alkotórészeit, és a hús minősége is gyakran megkérdőjelezhető. Mindnyájan hallottunk már hasonló történeteket, netán saját magunk is találtunk hajszálat vagy egyéb, kevésbé gusztusos holmit a hamburgerünkben – gondoljunk csak bele: a kutyatápokhoz felhasznált anyagok minősége ennél sokkal gyengébb! Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nem teszi kötelezővé a kutyatápokhoz felhasznált anyagok szövetségi vizsgálatát. Ennek ellenére néhány államban ellenőrzik a gyártóüzemeket, különösen a konzervtápok gyártóit. A legtöbb államban megengedett (és általános gyakorlat) a tápgyártók számára az úgynevezett „4-D“ húsforrások (dead, dying, diseased or disabled animals) használata, amely a vágóhídra elpusztulva, haldokolva, betegen vagy megnyomorodva érkezett állatokat jelent. Dr. P. F. McGargle állatorvos, korábban szövetségi húsellenőr szerint a vágóhídi hulladékok etetése növeli a kedvenc állatokban a rák és egyéb degeneratív betegségek kockázatát. Mint mondta: „Azok a hulladékok penészes, avas vagy romlott húsokat tartalmaznak, valamint súlyosan károsodott rákos szöveteket, amelyek emberi fogyasztásra már alkalmatlanok.“

Összegezve – A kutyatápok címkéi rengeteg információt tartalmaznak, amelyek kibogozása beletelhet egy kis időbe. Ezt az időt azonban ne az állateledel-boltok választékát böngészve töltsük el, hanem inkább gyűjtsük be a tápgyártók prospektusait vagy mintacsomagjait és otthon hasonlítgassuk össze őket. Vizsgálódásaink során ne felejtsük el, hogy sok információ nincs szabadon megadva a címkén, mint pl. a felhasznált összetevők minősége. Mint tudjuk, az ilyen információhoz nem könnyű hozzájutni, ezért tapasztalt szakemberek (köztük pl. állatorvosunk) ajánlásait nem árt figyelembe vennünk. Lényeges az ár, a minőség és a gyártó hírneve is.

 

Most, hogy a kutyatáp-címkék elemzési tudnivalóinak felén már átrágtuk magunkat, ideje továbblépnünk a következő részre. Ezek az adatok némi felvilágosítást nyújtanak arról, mit tartalmaznak a tápok, amelyekkel kedvenceinket etetjük.

 

A kutyatápok összetevői a következők lehetnek:

 

Gabonafélék

 

Amaranth / amaránt, taréjfű – Úgy tartják, hogy az amaránt minden ma tenyésző gabonaféle atyja. Kitűnő szénhidrát-, ásványianyag- és ízanyag-forrás.

Corn Gluten Meal / kukoricaglutén liszt – Kukoricaszirup vagy -keményítő előállítása során keletkező melléktermék, a korpa, csíra és keményítő eltávolítása után visszamaradt szárított üledék.

Alfalfa Meal / lucernaliszt – Finomra őrölt lucernanövény.

Semolina – A durumbúza magas fehérjetartalmú magbelsejét nevezik semolinának, finom paszta formájában használják.

Barley / árpa – Legalább 80% jó minőségű árpa, maximum 3% hőkárosodott magbél, 6% egyéb anyag, 20% egyéb gabonaféle vagy 10% vadzab.

Barley Flour / árpaliszt – Árpamalomból származó lágy, finomra őrölt árpaliszt.

Ground Corn (Corn Meal vagy Corn Chop) / őrölt kukorica (kukoricaliszt vagy kukoricadara) – Teljes kukoricaszemek őrölve vagy darálva. Maximum 4% egyéb anyagot tartalmazhat.

Brewer’s Rice / törkölyrizs – A rizsszemek apró darabkái, amelyeket a nagyobb szemektől elkülönítenek.

Brown Rice / barnarizs – Fényezetlen rizsmaradék a normál rizsszemek eltávolítása után.

Soybean Meal / szójabab-liszt – Szójaolaj-gyártás során keletkező melléktermék.

Cereal Food Fines / gabonapehely szemcsék – A gabonapehely reggelik gyártásakor keletkező melléktermék, az étel szemcséiből áll.

Flaxseed (Linseed) / lenmag – Nagyon magas az Omega-3 zsírsav tartalma. A belőle készült olaj gyorsan romlik, legjobb hűtve tárolni.

Linseed Meal / lenmagliszt – A lenmagolajgyártás maradványa, lisztté őrölve.

Oatmeal / zabliszt – A szívre jó hatású eledel, kitűnő rostforrás és klinikailag bizonyítottan csökkenti a koleszterol-szintet.

 

Húsféleségek és hús-melléktermékek

 

Meat or Meat Based / hús vagy húsalapú – A hús a levágott marha, sertés, birka vagy kecske tisztított húsát jelenti. A hús tartalmazhat harántcsíkolt vázizmot, nyelvet, rekeszizmot, szívet, nyelőcsövet, zsírszövetet és bőrdarabokat, inakat, idegeket és vérereket. A feldolgozás során a hús nyers súlyának akár 80%-át is elvesztheti, így noha az összetevők listáján esetleg első helyen szerepel, a feldolgozás utáni súlya szerint valójában a 4., 5. vagy akár a 6. helyre kellene szorulnia.

Meat Meal / húsliszt – Állati szövetekből készült liszt. Nem tartalmazhat szőrt, patát, vért, szarvat, irhadarabokat, gyomortartalmat vagy bélsarat, a feldolgozás során elkerülhetetlen mennyiség kivételével. Nem tartalmazhat továbbá hozzáadott egyéb anyagot és 14%-nál több nem emészthető anyagot. A húslisztben az emészthetetlen nyersfehérje maximum 11% lehet. A húslisztet is feldolgozás után használják fel és egy valóságosabb tényleges súlyt mutat az összetevők listáján az egész húsok vagy nyers-súlyú húsok fölé helyezve.

Meat By-Product / hús-melléktermék – Levágott állatok tiszta testrészei, a hús kivételével. Tüdő, vesék, agyvelő, lép, máj, csont, vér, részben zsírmentesített, alacsony hőmérsékletű zsírszövet, gyomor és belek a tartalmuk nélkül. Nem tartalmaz szőrt, fogakat, patákat vagy szarvakat. Az emészthetetlen maradvány maximum 14%, az emészthetetlen nyersfehérje pedig max. 11% lehet.

Chicken Liver / csirkemáj – Kiválóan hasznosítható fehérje forrása. A és K vitamint, ásványi anyagokat, foszfort, káliumot és sok aminosavat is tartalmaz.

Poultry By-Product / baromfi melléktermék – Levágott baromfi tisztított részei, mint pl. szív, tüdő, máj, vesék, láb, hasi részek, belek és fej. Nem tartalmazhat bélsarat vagy egyéb idegen anyagot, csak ami elkerülhetetlen a feldolgozás során (legfeljebb nyomokban).

Poultry By-Product Meal / baromfi melléktermék liszt – Levágott szárnyasok tisztított részei megdarálva: pl. belső tojások, nyak, láb és belek. Nem tartalmaz tollat, csak ami elkerülhetetlen a feldolgozás során.

Dehydrated Eggs / tojáspor – Szárított egész baromfitojás.

Meat and Bone Meal / hús- és csontliszt – Húsból és csontból készül, de nem tartalmaz szőrt, vért, szarvakat, bélsarat, irhát, gyomrot vagy gyomortartalmat, csak amennyi elkerülhetetlen a

feldolgozás során. Nem tartalmaz idegen anyagot. Mint a húslisztnél, csak maximum 15% lehet a nem emészthető anyagok mennyisége és legfeljebb 11% a nem emészthető nyersfehérje.

Whole Fresh Eggs / friss egész tojás – A hasznosítható fehérjék legnagyobb értékű forrása, minden eddig említett húsnál és hústerméknél értékesebb. A tojáshéj gazdag kalcium-karbonátban, ami erősíti a fogakat.

Animal By-Product Meal / állati melléktermék liszt – Olyan állati szövetekből készül, amelyek nem férnek bele a többi kategóriába. Nem tartalmazhat patát, irhát, nagy mennyiségű szőrt, szarvat, gyomortartalmat, bélsarat vagy egyéb idegen anyagot.

Animal Digest / állati kivonat – Tiszta, kiselejtezett állati szövetekből hidrolízises lebontással előállított por vagy folyadék. Nem tartalmaz szarvat, fogat, szőrt, patát vagy tollakat, legfeljebb nyomokban, ami elkerülhetetlen a feldolgozás folyamán. A kivonat elnevezése a tartalmára utal, tehát a csirkekivonat csirkéből készül, a marhakivonat pedig marhából.

Fish Meal / halliszt – Tisztított, szárított és őrölt egész hal vagy haldarabok saját olajjal vagy anélkül. Kitűnő Omega-3 zsírsav forrás.

Salmon / lazac – Első osztályú fehérje- és zsírsav-forrás (Omega-3 és Omega-6).

 

Gyümölcsök és zöldségek

 

Turnip Green / petrezselyem zöldje – Némi kalciumot, Omega-3-mat, valamint A és C vitamint tartalmaz.

Tomatoes / paradicsom – Karotinokban, béta-karotinban, valamint A és C vitaminban gazdag. Savanyító hatású és rost-forrás.

Peas and Carrots / borsó és sárgarépa – Kitűnő vitamin- és ásványianyag-források, ezen kívül a macskák és kutyák kedvelik az ízüket.

Grapefruit – Kalciumot tartalmaz, magas a C- és A-vitamin, magnézium, foszfor, K-vitamin és szénhidrát-tartalma, növeli a táplálékfelszívódást és más gyümölcsök és zöldségek hatását. Tartósítószerként is szolgál és csökkenti a koleszterol-szintet. Naranccsal együtt adagolva jótékony a rák elleni küzdelemben.

Beet pulp / cukorrépa-pép – A cukorgyártás során keletkező cukorrépa-maradvány.

 

Egyéb összetevők

 

Biotin – A sejtek anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen vitamin. Segít a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásában. Anémia, izomfájdalmak és bőrproblémák, valamint szívbetegségek megelőzésére. Aktív enzimek, probiotikus kultúrák, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, zsírsavak és sok más tápelem sűrített, feldolgozatlan, természetes forrása.

Dried Whey / szárított savó – A tej sovány része, az alvadás során elválasztva a zsíros résztől és megszárítva. Legalább 11% fehérjét, legfeljebb 61% egyéb (gabona) szemcsét vagy 10% vadzabot tartalmaz.

Probiotics / probiotikumok – Természetes mikroflóra-barát enzimek és baktériumok, amelyek

segítik az emésztési folyamatokat, a táplálék még jobb hasznosulását eredményezve. Fontos megjegyezni, hogy a probiotikumok hőérzékenyek.

Peanut Hull / mogyoróhéj – Földimogyoró külső héja.

Dried Kelp or Dried Seaweed /szárított moszat vagy hínár – A só-, kálium- és jódtartalom maximális értékét fel kell tüntetni.

Ginkgo Biloba / páfrányfenyő – Ez a fiatalító hatású gyógynövény növeli az agy vérellátását, ezáltal az idősebb állatok memória- és mentális funkcióinak javítására használható. Úgy gondolják, hogy a hallást és az egyensúlyérzéket is javítja.

Glucosamine / glükozamin – Cukrokból (glükóz) és aminosavakból áll. Egészséges csontok és

porcok építésével az ízületi és csontgyulladás kezelésében segíthet.

Fossil Mineral Flour / kövületásvány-por – Finomra őrölt korall és megkövült szikla. Ezek a parányi kristályok kihajtják a bélrendszerben élősködő parazitákat. A parazitamentesítés egyik természetes módja, a másik hatásos szer a fokhagyma.

Lecithin / lecitin – Csökkenti a vér koleszterol szintjét. Erősíti az artériákat, ezáltal szabályozva a vérnyomást. Csökkenti az artériák falának zsírosodását.

Blue-Green Algae / kék-zöld alga – Nedvesítő anyag, Omega-3 és 6 zsírsavat, sok B-12 és egyéb vitamint, az összes esszenciális aminosavat, 95%-ban hasznosítható fehérjekomplexumot, 17 béta-karotenoidot, valamint enzimek és ásványi anyagok sokaságát tartalmazza.

Olive Oil / olívaolaj – Egyszeresen telítetlen, kitűnő zsírforrás, csökkenti a vér koleszterol-szintjét, különösen a legkártékonyabb változatot. A hasznos zsír az olyan fontos vitaminok továbbításában segédkezik, mint pl. az A, D, E és K.

Apple Cider Vinegar / almaecet – Koleszterol-csökkentő pektint tartalmaz és 19 ásványi anyag kiegyensúlyozott forrása. 93 különböző komponensből áll, amelyek a vérnyomás szabályozásában segédkeznek, fertőzések ellen hatnak, enyhítik az ízületi fájdalmakat, elősegítik az egészséges emésztést és javítják az anyagcserét. Megtisztítja a szöveteket és ízületeket a salakanyagoktól.

Shark Cartilage / cápaporc – Kitűnő kalciumforrás, erősíti a csontokat és véd az ízületi gyulladás ellen.

Sodium Bentonite / nátriumbentonit – Alapvetően egy kis mennyiségű semleges agyag, amelyet kötőanyagként használnak a tápszemcsék formázásához. Úgy vélik, hogy jó hatása van az emésztési folyamatban.

 

Tartósítószerek

 

Brine / sós víz – Pácoldat. A pácolás végén leöntve csak minimális sómennyiség marad vissza.

Brown Sugar / nyerscukor – Pácléhez adják, nedvességstabilizáló és ásványianyag-forrás.

Calcium Propionate / kalciumpropionát – Már régóta használatos vegyi anyag.

BHA és BHT – Mindkettő tartósítószer. A BHA a butylated hydroxyanisole, a BHT pedig a butylated hydroxytoluene rövidítése. Mindkét anyag összefüggésbe hozható májkárosodással, magzati rendellenességekkel és anyagcserezavarokkal. Rákkeltő hatás is feltételezhető.

Ethoxyquin – Ez a tartósítószer az utóbbi évek legtöbbet vitatott kutyatáp összetevője. A kutyatápok és néhány emberi fogyasztásra szánt élelmiszer széles körben használt tartósítószere. Bár a mai napig klinikailag nem bizonyított, de erős a gyanú, hogy az ethoxyquin rákkeltő hatású, máj, vese és pajzsmirigy működési zavarokat, szaporodási és egyéb problémákat okoz.

Potassium Sorbate / káliumszorbát – Régóta használatos vegyi anyag.

Propylene Glycol / propilénglikol – Ezt a kémiai tartósítószert fagyállóban, olajokban és viaszban használják. A macskák vörösvérsejtjeiben rendellenességeket okoz. A kutyák és macskák rászokhatnak. Bőrproblémákat, szőrhullást, fénytelen szőrt, elhízást és akár halált is okozhat mind kutyáknál, mind macskáknál.

Sodium Nitrate / nátriumnitrát – Ételszínezékként (vörös) is használatos. Tartósítószerként rákkeltő anyagokat produkál. Megjegyzés: a nátriumnitrát véletlen elfogyasztása embereknél halált okozhat.

Tocopherols (Vitamins C és E)  / tokoferol (C és E vitamin) – Természetes tartósító anyagok. A tokoferol antioxidánsként működik, megakadályozza a zsírsavak, vitaminok és egyéb tápanyagok oxidációját. Mostanában egyre gyakrabban használt tartósítószer, mivel a kutyatulajdonosok egyre inkább ódzkodnak a vegyszerektől. A tokoferol a kutyatápos zsák kinyitása után nem áll el túl sokáig.