A kutya tenyésztéséhez kapcsolódó magyarázatok

A TENYÉSZTŐ


Ki a TENYÉSZTŐ?

TENYÉSZTŐ az, ki szomjazza a fajtáról a tudást, mégis mindig talál új tudnivalót. Akit folyton lelkiismeret gyötör, a kényelem ördöge csábít megpihenni már, de - mert elkötelezett – véle újra s újra harcba száll.

TENYÉSZTŐ az, ki - ha kell - feláldozza személyes érdekét, anyagi javát, idejét, luxusbútorát és perzsaszőnyegét! Inkább feladja a hosszú luxushajókázásról oly régóta szőtt álmát, csakhogy az utolsó fontos kiállításon is részt véve, inkább az lehessen az idei „nyaralása”.

TENYÉSZTŐ az, ki hosszú órákat tölt álmatlanul, mikor fedeztetést tervez, vagy éppen mikor aggódva figyeli a szülést, meg utána is, mikor minden egyes kis tüsszentésre, tekergésre vagy sírásra azonnal ugrik.

TENYÉSZTŐ az, ki elszáll a flancos vacsorától, mert esedékes a fialás vagy, mert a kicsiket nyolckor etetni kell. Sem vér, sem mocsok nem riasztja el, s ha kell, hát az alig ziháló újszülött szájába fúj, szó szerint életet lehel az apró, tehetetlen lénybe, aki tán egy életen át dédelgetett álmot válthat majd egykor valóra.

TENYÉSZTŐ az, kinek öle oly ragyogó hely, ahol egykor büszke és nemes bajnokok számos nemzedéke szunyókálhatott.

TENYÉSZTŐ az, kinek keze erős, határozott, gyakorta kemény is, ám mindig oly gyengéd és vendégszerető egy kiskutya tolakodó, nedves orrának.

TENYÉSZTŐ az, kinek háta s térde sokszor bizony fáj, mert annyit görnyedt aggódva az ellető láda fölé, mégis elég erős, hogy a következő kiválasztott kölyköt is bajnokságra segítse.

TENYÉSZTŐ az, kinek válla oly gyakran görnyed mások rágalmától, mégis elég széles hozzá, hogy ezernyi vereség és gond súlyát is elviselje.

TENYÉSZTŐ az, kinek karja mindig kész forgatni a rongyot, felölelni egy nyalábnyi kölyköt, vagy segítséget nyújtani a kezdőknek.

TENYÉSZTŐ az, kinek füle csodálatos, néha pirul, mert pletykálnak róla, máskor fura forma, hisz folyton telefonált, a kritikát gyakran meg se hallja, mert hangolása a beteg kiskutya nyöszörgésére szólt.

TENYÉSZTŐ az, kinek szeme családfakutatástól véreres, saját kutyája hibáira néha vak, ám a versenyeket kritizálni sose rest, és mindig a tökéletes egyedet kutatja.

TENYÉSZTŐ az, kinek arcmemóriája már ködös, ám egy családfát a gépnél hűbben felidéz. Agyában a tudás néha egy biztosítékot kiver, és már sorolja is ezerszám a jó csontú, szép fülű, klasszikus fejű neveket… És lelkébe temeti a hibákat, főleg, melyekről csak ő tudott!

TENYÉSZTŐ az, kinek szíve oly gyakran megszakad, mégis mindörökké reménnyel telin dobog…, s mindig helyén van!

Ó, igen, vannak tenyésztők, és van A TENYÉSZTŐ, csupa nagybetűvel!