Janus-faced fila brasileiro kennel banner text

Janus-faced fila brasileiro kennel navigation left

Janus-faced fila brasileiro kennel main frame

225. számú FCI-Standard / 2004. 04. 02. / HU

 FILA BRASILEIRO

FORDÍTÁS: Kohl János (Jennifer Mulholland és Raymond Triquet nyomán).

EREDET: Brazília.

AZ EREDETI ÉRVÉNYES STANDARD KIADÁSÁNAK DÁTUMA: 2004. 03. 10.

FELHASZNÁLÁS: Őrkutya.

F.C.I. BESOROLÁS:             2. csoport:    Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi-,

                                                         és pásztorkutyák.

                                              2.1 fejezet:   Molosszerek, masztiffok.

                                              Munkavizsgára nem kötelezett.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

 

Jellegzetes molosszoid fajta, erőteljes csontozat, téglalap formátumú felépítés, mely kompakt, de harmonikus és arányos. Súlyához könnyen felismerhető fürgeség társul. A szukáknak kimondottan femininnek kell lenniük, mely első pillantásra megkülönbözteti őket a kanoktól.

FONTOS ARÁNYOK:


VISELKEDÉS/TEMPERAMENTUM:

 

Karakterének jelentős részét merészsége, határozottsága és kiemelkedő bátorsága alkotja. Gazdájával és annak családjával szemben engedelmes és a gyermekekkel szemben különösen toleráns. Hűsége közmondásos, mindig gazdája társaságát keresi. Egyik jellemvonása az idegenekkel szembeni bizalmatlanság. Alapvetően nyugodt, öntudatát és önbizalmát sem ismeretlen zajok, sem egy új környezet nem ingatja meg. Őrkutyaként felülmúlhatatlan, de ösztöneinél fogva nagyvad vadászatára és marhacsordák őrzésére is alkalmas.

 

ARCKIFEJEZÉS, TEKINTET:

 

Nyugalmi állapotban higgadt, mindenen felülemelkedő és önbizalommal teli. Tekintete sohasem unatkozó vagy elrévedő. Izgalmi állapotban arckifejezése és tekintete határozottságot és éberséget tükröz.

 

FEJ:

 

Nagy, nehéz, hatalmas, de mindig arányos a test egészével. Felülről nézve egy trapézra hasonlít, melybe körte formát illesztettek.

 

KOPONYATÁJÉK:

 

KOPONYA:

 

Oldalról nézve enyhe ívet ír le a stoptól a nyakszirtcsontig, mely határozott, különösen a kölyköknél. Elölről nézve a koponya nagy, széles, felső vonala enyhén ívelt. Oldalvonalai szinte függőlegesen futnak lefelé, olyan folyamatos enyhe ívben, mely a fang irányában elvékonyodik.


STOP:

 

Elölről nézve gyakorlatilag hiányzik. A középbarázda enyhén kifejezett és finoman emelkedik körülbelül a koponya közepéig. Oldalról nézve a stop igen csekély, és valójában csak a jól fejlett szemöldökív formálja.

 

ARCTÁJÉK:

 

ORR:

 

Jól fejlett, tág orrlyukak, melyek nem foglalják el teljesen a felső állkapocs szélességét. Színe fekete.

 

FANG:

 

Erőteljes, széles és mély, mindig összhangban áll a koponyával. Elég mély a tövénél, de a hossza meghaladja a mélységét. Felülről nézve a szemek alatt jól kitöltött, a fang közepéig elvékonyodik, majd onnan a fang végégig ismét csekély mértékben kiszélesedik. Oldalról nézve a fang egyenes vagy enyhén lefelé ívelt (római orr), de sohasem felfelé. A fang mellső része szinte derékszöget alkot az orrnyereggel, egy mélyedéssel pontosan az orr alatt.

 

AJKAK:

 

A felsőajak vastag, tökéletes ívben az alsóra lógó, így a fang alsó vonala szinte párhuzamos a fang felső vonalával. Az alsó ajkak a szemfogakig szorosan az állkapocshoz simulnak, majd onnantól lazák, csipkézett szélűek, és a mindig látható szájszögletben végződnek. A fang a tövében nagyon mély, de mélysége nem több a fang hosszánál. A szájszélek egy fordított, mély „U”-t formálnak.

 

FOGAK/ÁLLKAPCSOK:

 

A fogak lényegesen szélesebbek, mint amilyen hosszúak, erőteljesek és fehérek. A felső metszőfogak töve széles, felületük éles. A szemfogak erőteljesek, jól és egymástól távol ülnek az állkapocsban. Az ideális záródás az ollós harapás, de a tétreharapás is megengedett.

 

SZEMEK:

 

Középnagyok-nagyok, mandulaformájúak, egymástól meglehetősen messze fekszenek és közepesen-mélyen beágyazottak. Megengedett szemszínek: sötétbarnától a sárgáig, mindig a szőrszínnel harmonizálva. A bőséges laza bőr miatt sok filának lelóg az alsó szemhéja, mely nem tekintendő hibának, mivel ez a részlet a fajtára jellemző melankolikus kifejezést hangsúlyozza.

 

FÜLEK:

 

Lelógóak, nagyok, vastagak, V-formájúak. Tövüknél szélesek, végük felé elkeskenyedők, lekerekített végekkel. A koponya hátulsó részén, nyugalmi állapotban a szem vonalában tűzöttek. Izgalmi állapotban a fülek az eredeti pozíció felett helyezkednek el. A fültő mellső széle magasabban van, mint a hátsó. A fülek a pofához simulva lelógnak vagy visszahajlanak és láttatni engedik a fül belsejét.

 

NYAK:

 

Szokatlanul erőteljes és izmos, rövidnek tűnik. Felső része enyhén ívelt és jól elkülönül a fejtől. Toroklebernyeg.

 

TEST:

 

Erős, széles és mély, vastag és laza bőrrel fedett. A mellkas hosszabb, mint a test hátsó része.

 

FELSŐ VONAL:

 

A mar enyhén lejtős vonalú, mivel a lapockák közti távolság igen nagy. A mar alacsonyabb, mint a far. A mar mögött a felső vonal irányt változtat, és enyhén emelkedik a far felé. A hátvonal a görbeség vagy beesettség semmiféle jelét nem mutatja.

 

ÁGYÉK:

 

Rövidebb és nem olyan mély, mint a mellkas. A mellkas és az ágyék határozottan elkülönül egymástól, szukáknál a lágyék alsó része fejlettebb. Felülről nézve az ágyék keskenyebb, mint a mellkas és a far, de nem képezhet szűk derekat.

 

FAR:

 

Széles és hosszú, a vízszintessel közel 30 fokos szöget zár be, enyhén lekerekített. A far kissé magasabb, mint a mar. Hátulról nézve a far majdnem olyan széles, mint a mellkas, szukáknál szélesebb is lehet.

 

MELLKAS:

 

Jól ívelt bordák, ez a görbület azonban nem károsíthatja a vállak helyzetét. Mély és tágas mellkas, mely a könyökig ér. Igen határozott szegycsont.

 

ALSÓ VONAL:

 

Elnyújtott, egész hosszában a talajjal párhuzamosan futó mellkas. A has vonala hátrafelé enyhén emelkedik, de soha nem whippet-szerű.

 

FAROK:

 

Tövénél nagyon széles, közepesen tűzött, gyorsan vékonyodó, a csánkízületig ér. Izgalmi állapotban a farok magasan hordott és a végén található görbület erősebben hangsúlyozott. De nem lehet a hát fölé csavarodva hordott, és nem is érhet a háthoz.

 

VÉGTAGOK:

 

MELLSŐ RÉSZ:

 

A láb hosszának a talajtól a könyökig a felének kell lennie a talajtól a vállakig mért magasságnak.

 

VÁLLAK:

 

A vállat két egyforma hosszúságú csont alkotja (a lapocka és a felkarcsont). A lapocka a vízszintessel 45 fokos szöget zár be, a felkarcsonttal 90 fokosat. A lapocka és a felkarcsont kapcsolódása alkotja a vállízületet, mely a szegycsont magasságában található, de valamivel a mögött. Ideális esetben a vállízület a könyök és a mar között félúton helyezkedik el. Egy képzeletbeli függőleges a martól kiindulva a könyököt és a mancsot érintve éri el a talajt.

 

MELLSŐ VÉGTAGOK:

 

A végtagok párhuzamosak. Erős, egyenes csontok.

 

CSUKLÓÍZÜLET:

 

Erős, szemmel látható.

 

LÁBKÖZÉP:

 

Rövid, enyhén dőlt.

 

MANCSOK:

 

Erőteljes és jól ívelt lábujjak, melyek nem túl szorosan zártak. A kutya vastag ujjakon és hosszú, széles, mély talppárnákon áll. Ideális esetben a mancsok egyenesen előre néznek. Erős, sötét karmok; fehér karom csak akkor megengedett, ha a neki megfelelő lábujj is fehér.

 

HÁTULSÓ RÉSZ:

 

Kevésbé nehéz csontozatú, mint a mellső végtagok esetében, de összességében sohasem könnyed csontozat. Párhuzamos hátsó végtagok.

 

COMB:

 

A comb széles, az erős izomzat következtében kerekded. Ezek az izmok a csípőcsonttól és az ülőcsonttól indulnak, amelyek a hátulsó rész külső határait alkotják. Ezért az ülőcsontnak jó hosszúnak kell lennie.

 

CSÁNK:

 

Erős.

 

HÁTSÓ LÁBKÖZÉP:

 

Enyhén ferde és hosszabb, mint a mellső lábközép. A térd- és csánkízület mérsékelten szögelt.

 

HÁTULSÓ MANCSOK:

 

Kissé oválisabbak, mint a mellsők, de különben ugyanaz a leírás vonatkozik rájuk. Nem lehetnek farkaskörmök.

 

MOZGÁS:

 

Térölelő és hajlékony, rugalmas léptei egy nagymacska mozgására emlékeztetnek. Fő jellegzetessége a poroszkálás - kettős ütemű járásmód, az egyoldali végtagok teljesen együtt, párban mozognak előre és hátra. Mindez az egész kutyának gördülő és ringó mozgást kölcsönöz (ún. "teveporoszkálás"), a test egész felső vonala által a farokig hangsúlyozva. Lépésben a fej a hátnál mélyebben hordott. A fila ügetése rugalmas, szabad és könnyed, térölelő, erőteljes lépésekkel. Vágtája erőteljes és egy ilyen nagy és súlyos kutyához képest meglepően gyors. Jellegzetesen molosszoid, laza felépítése révén a fila mozgás közben váratlan és nagyon gyors irányváltoztatásra képes.

 

BŐR:

 

Az egyik legfontosabb fajtajelleg az egész testet borító vastag, laza bőr. A nagyon laza bőr a nyakon lebernyeget képez, a szügyön és a hason is nagyon laza a bőr. Néhány filának ránc van a fej oldalán vagy a maron, mely a vállakig lefut. Nyugalmi állapotban a fej ráncmentes. Izgalmi állapotban a kutya felemeli a fülét, a koponyabőr összehúzódása pedig kis ráncokat képez hosszanti irányban a fülek közt.

 

KÜLTAKARÓ:

 

SZŐRZET:

 

Rövid, sima, sűrű és feszesen simul a testhez.

 

SZÍN:

 

Minden egyszínű árnyalat megengedett, kivéve a tenyésztésből kizáró színeket. Az egyszínű alapú filák világosabb vagy nagyon sötét csíkokkal is rendelkezhetnek. Fekete maszk lehetséges, de nem kötelező. Minden megengedett színnél lehetnek fehér jegyek a mancsokon, a szügyön és a farok végén. Egyéb helyeken nem kívánatosak.


MARMAGASSÁG:

 

A kanok 65-75, a szukák 60-70 cm magasak.


SÚLY:

 

A kanok legalább 50, a szukák legalább 40 kg súlyúak.

 

HIBÁK:

 

Minden eltérés a fentebb leírtaktól hibának tekintendő, és a hiba súlyosságának megítélése egyenes arányban van az eltérés mértékével, illetve a kutya egészségére és jólétére tett hatásával.

SÚLYOS HIBÁK:

 NAGYON SÚLYOS HIBÁK:

TENYÉSZTÉSBŐL KIZÁRÓ HIBÁK:

 A fizikai vagy viselkedésbeli rendellenességeket mutató minden kutya kizárásra kerül.

 MEGJEGYZÉS:

 A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.